Доступність посилання

ТОП новини

Неповноправний член, або ж політика доїння двох корів (європейська преса)


Прага – Європейські газети інформують про наростання невдоволення українців правлінням Президента Януковича, особливо це відчутно в Києві, де з’являється все більше критичних плакатів на адресу глави держави. Оглядачі зауважують наростання зацікавленості українським енергетичним ринком з боку італійських компаній на кшталт Eni, Enel, котрі тісно пов’язані з Кремлем. Також чимало експертів аналізують сучасний стан стосунків Києва з СНД і порівнюють це з перспективами України у євроінтеграційних процесах.

Польська «Жечпосполіта» звертає увагу на появу в київському метро та в інших рекламних місцях столиці України нових плакатів із гаслами на кшталт: «Кради шапки – станеш Президентом», «Ботай по фєнє, і я почую тебе!» – із зображеннями Віктора Януковича, а також «Хайль Путін!» із характерною нацистською позою на фото Миколи Азарова та іншими. Газета з Варшави цитує ініціаторів цієї пропагандистської акції з так званого анархістського «Чорного комітету», зокрема, його чільного члена – якогось Богдана, який каже, що «таким чином ми протестуємо проти диктатури Партії регіонів (Президента Януковича) та їхньої проросійської політики». «Жечпосполіта» пояснює, що гасло «Кради шапки – станеш Президентом» стосується конкретної біографії Януковича, він у молодості був засуджений згідно з обвинуваченнями у крадіжках та насильстві, бо крав шапки з голів перехожих громадян. Видання також цитує офіційну біографію нинішнього Президента України, де наголошено на тому, що судові вироки 70-х років щодо Януковича анульовані і в Україні не зберігся жодний документ на цю тему. Вже згаданий Богдан із «Чорного комітету» сказав «Жечпосполитій», що подібних плакатів розміщено десятками поміж іншою рекламою. Тут же наводяться оцінки експертів з приводу того, що невдоволення українців владою, яка все більше обмежує їхні свободи, стає все помітнішим, і від лютого до грудня цього року кількість акцій проти дій влади Януковича лише зростала. «Жеспосполіта» також цитує протестувальників, які обіцяють продовжити свої акції проти нинішньої влади у січні 2011 року.

Московська «Нєзавісімая газета» аналізує головні вектори сучасної зовнішньополітичної орієнтації влади Януковича у Києві й називає Україну «неповноправним членом», наголошуючи при цьому, що «оголосивши зближення з СНД, Київ не відмовляється від євроінтеграції». Тут також наведені різні точки зору експертів щодо перспектив участі України в Єдиному економічному просторі СНД, котрий функціонуватиме вже на повну потужність із 1 січня 2012 року. Російські експерти агітують Україну сміливіше інтегруватися на Схід, але чимало київських експертів попереджають, що Київ не може ризикувати інтеграцією у нестабільні, нестійкі структури і має зобов’язання перед СОТ та Європою, з котрою веде переговори про створення зони вільної торгівлі. Один із чільних радників Президента Януковича – Андрій Єрмолаєв, директор Національного інституту стратегічних досліджень – запевняє газету, що «мова не йде про вибір напрямку інтеграції за принципом «або – або». І за його словами, «команда Януковича має наміри зняти конфронтаційний фон зі стосунків із партнерами в СНД, але не змінюватиме євроінтеграційну лінію зовнішньої політики».

Італійська «Коррієра делла Сера» підтверджує тісні стосунки італійського прем’єра Берлусконі з російським главою уряду Путіним ще й «спільними економічними інтересами». Видання наголошує також, що один із чільних акціонерів російського «Газпрому», італійська компанія Eni, котра має 30 відсотків акції лише в російському газовому секторі, зацікавилася й українськими сланцями.Найближчими днями Паоло Скароні (президент Eni ) прибуде до Києва, щоб обговорити тут із міністром закордонних справ Грищенком питання концесії територій для розвідки родовищ сланцевого газу в Україні.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG