Доступність посилання

ТОП новини

Президент реорганізував уряд


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Ярина Скуратівська Київ – Президент Віктор Янукович видав Указ про реформування структури виконавчих органів влади. Документ цієї ночі оприлюднили на сайті глави держави. Президент наказав уряду зменшити кількість держслужбовців не менше, ніж на 30%. Наполовину скоротив кількість членів Кабміну. Нові звільнення і призначення в уряді Радіо Свобода прокоментував директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Ростислав Павленко.

– Наскільки очікуваними для політикуму були такі радикальні зміни центральних органів влади?
Директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Ростислав Павленко


– Це не перші такі зміни, і ми пам’ятаємо ще за часів президентства Кучми проходили зміни саме такого плану. Тобто, різке скорочення кількості міністерств, але об’єднання цих міністерств під одним дахом зі збереженням і структури, і людей і основної штатної чисельності. Тому ми побачимо, наскільки будуть виконаними обіцянки, які звучать щодо скорочення чисельності на третину, відповідних скорочень видатків і подібне. Часто чиновники жартують: після кожного скорочення штати тільки зростають…

– Як можна оцінювати новий перерозподіл обов’язків між віце-прем’єрами з одночасним призначенням їх міністрами?


– Як ми бачимо, радше тут може йтися про певний перерозподіл впливів між різними групами всередині Кабінету Міністрів: позбуваються «попутників», віддаються цілі сектори в руки тих осіб, які вважаються довіреними. З іншого боку, можна говорити про зменшення питомої ваги певних груп. Наприклад, пан Сафіуллін, який раніше очолював Міністерство молоді і спорту був зараз виведений за межі. Тобто, можна говорити про певне послаблення групи Колеснікова. Ці кроки це не стільки питання ефективності, скільки питання різної ваги різних груп при нинішній владі.

– Як Ви оцінюєте призначення Сергія Тігіпка міністром соціальної політики. Судячи з усього, йому доведеться просувати непопулярні Трудовий кодекс та пенсійну реформу.

– Саме так. Більше того, експерти говорили і журналісти цитували різні джерела в Адміністрації Президента, що він мав би очолювати Міністерство економіки, яке передбачало б стратегічне планування, проведення реформ. Щодо соціальної політики, то там ідеться не так про проведення реформ, скільки про здійснення системи розподілу пільг, контролю за ними і подібні речі, які є дуже складними і дуже непопулярними, і здійснювати які дуже важко.

– І про створення такої комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права там цікавий склад: наприклад, Ківалов, якого звинувачували у фальсифікації виборів. Для чого створена вона?

– Я думаю для того, щоб продемонструвати світові, Євросоюзу, Європейському парламенту, що нібито робота над помилками ведеться, але саме кадровий склад цієї комісії – це буде, радше, демонстрація роботи, а не сама робота…

----------
Довідка

Президент Віктор Янукович скоротив кількість членів Кабінету Міністрів з 36 до 17 осіб у рамках першого етапу адміністративної реформи. Серію указів щодо структури та кадрового складу центральних органів виконавчої влади Янукович підписав пізно ввечері 9 грудня.

Крісла міністрів втратили Володимир Яцуба, Василь Цушко, Дмитро Колесніков, Юрій Ященко, Костянтин Єфименко, Василь Надрага, Равіль Сафіуллін, Юрій Хіврич. В уряді залишилося 16 міністерств.

Найважливіші фігури попереднього уряду Миколи Азарова зберегли свої позиції і отримали додаткові функції. Зокрема, Андрій Клюєв віднині посаду першого віце-прем’єра поєднує з керівництвом у новоствореному Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України. Попередній міністр економіки Василь Цушко вже внесений до парламенту для призначення на посаду глави Антимонопольного комітету.

Міністерство інфраструктури України очолив віце-прем’єр Борис Колесніков. Це нове міністерство, утворене на базі Міністерства транспорту. Сергій Тігіпко поєднуватиме роботу заступника прем’єр-міністра з посадою міністра соціальної політики. Віце-прем’єр Віктор Тихонов очолив нове об’єднане Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG