Доступність посилання

ТОП новини

Проект Держбюджету 2011. Чого чекати?


Своїми оцінками щодо проекту держбюджету на 2011 рік, до розгляду якого приступає Верховна Рада, в ефірі Радіо Свобода поділилися народні депутати, члени парламентського Бюджетного комітету Олег Ляшко (обраний від БЮТ) і Петро Мельник (Партія регіонів).

Проект Держбюджету 2011. Чого чекати? (I)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:09:38 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Частина перша

Проект Держбюджету 2011. Чого чекати? (II)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:15:39 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Частина друга

– Коли проект бюджету на 2011 рік планували вносити до Верховної Ради, на одному з сайтів було написано, що це бюджет, згідно з яким економитимуть на чиновниках та пенсіонерах.

Панове, як Ви думаєте, наскільки це правда?

Олег Ляшко
Олег Ляшко:
На чиновниках точно не економитимуть. Згідно з проектом бюджету, видатки на Адміністрацію Президента, Верховну Раду і Кабінет Міністрів наступного року 2,5 мільярди гривень. Зокрема, на утримання Президента, Державне управління справами, яке обслуговує Президента, передбачено 1340 мільйонів. Це плюс 400 мільйонів до видатків
На чиновниках точно не економитимуть. На утримання Президента передбачено 1340 мільйонів. Це плюс 400 мільйонів до видатків нинішнього року
нинішнього року. Це при тому, що у квітні нам розказували, що кількість чиновників президентської адміністрації скоротили на 20%.

– Ви говорите лише про президентську адміністрацію, а скорочують апарат і Кабінету Міністрів.

Олег Ляшко:
Я говорю про цікаву арифметику, що, начебто, кількість чиновників президентської адміністрації на 20% скоротили, а видатки на утримання цієї адміністрації на наступний рік зросли на 400 мільйонів.

На Генеральну прокуратуру збільшено видатки майже на мільярд гривень – до 2200 мільйонів гривень. Це, очевидно, плата прокуратурі за кримінальне переслідування політичних опонентів
Щодо видатків на Кабінет Міністрів, то анонсоване на 50% скорочення апарату Кабінету Міністрів теж не відображене в проекті бюджету. Видатки на рівні залишаються нинішнього року. Це 311 мільйонів.

Що прикметно? На Генеральну прокуратуру збільшено видатки майже на мільярд гривень – до 2200 мільйонів гривень. Я думаю, що це, очевидно, плата прокуратурі за кримінальне переслідування політичних опонентів. Навряд чи хтось із наших слухачів повірить, що збільшення видатків на прокуратуру на мільярд дозволить краще захищати їхні права з боку прокурорських...

Петро Мельник
Петро Мельник:
Я хотів би, по-перше, слухачам нагадати про результати тієї активної і «ефективної» роботи нині опозиції, а тоді уряду і коаліції.

Так от, щоб усі знали, уряд попередній залишив дефіцит 105 мільярдів. Попередній уряд залишив заборгованість по неповерненню ПДВ 50 мільярдів, в тому числі 21 мільярд на рахунках у банках. Він забрав практично додатково з центрального бюджету 16 мільярдів якраз для сплати Пенсійному фонду…

– Про це так багато говорили. Давайте говорити про те, що буде.

Петро Мельник:
…і 7 мільярдів він забрав із місцевих бюджетів. Це реалії, з якими зараз, у 2010 році, уряд М.Я.Азарова конкретно працює на цих результатах.

І надходження до державного бюджету минулого року були на центральному рівні 81% з прогнозних показників, а на місцевому рівні 90%. А також падіння ВВП було на 15%. А зараз за 2010 рік з березня і по листопад зростання ВВП на 4,8%. Хоча прогнозний показник у бюджеті був закладений (без бюджету працював минулий уряд, а ми ухвалили бюджет 27 квітня поточного року) 3,7%.

Якщо говорити про об’єм промислової продукції, то прогнозували, що він збільшиться на 5,3%, а фактично збільшився цей об’єм по листопад на 10,7%. Я хотів би сказати і про індекс споживчих цін, що інфляційні процеси прогнозні показники були 12%, а зараз ми маємо 8%.

Я б не розпочинав із Адміністрації Президента, уряду. Це зрозуміло – опозиція буде завжди критикувати.

– Давайте надамо слово керівникові уряду Миколі Азарову, який представляв бюджет ще в Кабінеті Міністрів. Завтра очікуємо його представлення у Верховній Раді.

Микола Азаров
: Бюджет на 2011 рік є продовженням нової економічної політики, яку уряд здійснював поточного року.

Яка головна мета цієї політики? Вивести країну з кризи, припинити сповзання у боргову безодню, створити умови для відновлення економіки, сконцентрувати всі можливі видатки на розвиток країни і, зрештою, підштовхнути на прискорене економічне зростання. І вже на базі зростання послідовно підвищувати рівень соціального захисту наших людей.

Бюджет 2011 року має стати трампліном для інноваційного розвитку України і нової якості життя.


– На завтра заплановане представлення проекту бюджету і розгляд його відразу у першому читанні. Це нова процедура започаткована. Щось у цьому є?

Олег Ляшко:
Я хотів би зауважити з приводу того, що говорив шановний пан Мельник, який розказував про зростання. Мені цікаво, хто-небудь з наших слухачів відчув оте зростання, про яке Ви говорите? Це одне.

І друге. Я не захищаю минулий уряд, тим більше, що я позапартійний, позафракційний – мене виключили з БЮТ і мені немає ніякого сенсу захищати, але заради об’єктивності: ну скільки можна кивати на попередній уряд? Ви вже майже рік при владі – давайте 5 років будемо годувати слухачів, глядачів, виборців, громадян України, яким був попередній уряд.

Тепер щодо нової економічної політики, заявленої Прем’єром Азаровим. Я хочу на цифрах проекту бюджету, який подав, до речі, уряд Прем’єра Азарова, продемонструвати в деяких невеличких деталях цю нову економічну політику.

Зняли 1,5 мільйона гривень на фінансування ПТУ. Тобто, 7 мільйонів українців сьогодні працює за кордоном, а це третина працездатного населення. Хто в тих ПТУ вчиться? В основному, діти з малозабезпечених, неблагополучних сімей. Позбавити 1,5 мільйона фінансування. Нуль фінансування в бюджеті на ПТУ – це означає, що оті діти-сироти, з малозабезпечених сімей, залишаться без освіти, без шматка хліба у майбутньому.

Петро Мельник: Ви повинні знати, що вони будуть фінансуватися з місцевого бюджету…

Олег Ляшко: Не будуть вони фінансуватися, бо минулого тижня Верховна Рада не підтримала закон!

Петро Мельник:
І будуть збільшені місцеві бюджети на 10 мільярдів, перерозподіл з центрального бюджету. Ви поцікавтеся, в бюджеті уважно прочитайте.

Олег Ляшко:
Ви, очевидно, не були минулого тижня у Верховній Раді. Верховна Рада не підтримала.

Петро Мельник: Що стосується стабілізації системи державних фінансів, то всі видатки, які передбачені в бюджеті 2010 року, виконуються, що не було (Ви знову скажете, що я киваю на попередній уряд) зроблено попереднім урядом.

Більше того, залишки на казначейському рахунку поточні щомісячно близько 4,5 мільярдів. А якщо брати на 1 грудня поточного року, то ці залишки складали 9,2 мільярда гривень. Коли Азаров прийняв уряд, то залишки на казначейському рахунку були 1,3 мільярда. Тому змінилася ситуація, покращилася, щодо адміністрування доходів бюджету.

Якщо порівняти, скажімо, з минулим роком, то ми маємо збільшення находжень до державного бюджету. А в 2011 році вони будуть на 15% збільшені. Я підкреслюю: доходи до бюджету. Звідсіля йдуть соціальні видатки.

Олег Ляшко: Якщо все так добре з економікою, якщо 4 мільярди залишків на рахунках, якщо на 15% зростання доходів бюджету, чому в нинішньому році жодної копійки не виплачено людям на вклади з 250 мільйонів, які передбачені в бюджеті цього року? Чому жодної копійки на повернення вкладів немає наступного року?

Чому, якщо все так добре в економічному плані і ми маємо економічне зростання, місяць тому уряд прийняв постанову, якою зупинив виплати доплат до пенсій дітям війни, і ці доплати не передбачені в бюджеті наступного року?

Петро Мельник: Популізм – прекрасна справа!

Олег Ляшко: Це не популізм. Це те, що ви обіцяли людям перед виборами.

Петро Мельник: Те, що ми обіцяли перед виборами, обіцяв Президент у своїй програмі «Україна для людей», відповідна програма економічних реформ до 2014 року, то якраз бюджет і націлений на виконання цієї програми.

І абсолютно правильно каже Прем’єр-міністр, якраз на включення інноваційних механізмів. І вони включаються, ці інноваційні механізми розвитку, не зменшуючи, як мінімум, соціальні стандарти, що робить Європа – вона зменшує. Ми їх не зменшуємо у цьому бюджеті. Більше того, ми їх збільшуємо на 10% у середньому, соціальні стандарти. Ви собі запишіть, будь ласка, і уважно прочитайте бюджет, проект бюджету на 2011 рік!

І якщо говорити конкретно, куди йдуть кошти, передбачені в бюджеті на збільшення соціальних стандартів, то це виплата малозабезпеченим і багатодітним сім’ям, інвалідам, іншим соціальним групам, які мають у цьому потребу.

З 1 січня наступного року в 1,6 раза збільшиться розмір допомоги при народженні дитини. Крім того, майже на 20% збільшаться дотації для надання пільг і житлових субсидій населенню. Майже 600 мільйонів гривень додатково піде на охорону навколишнього середовища. А ще 500 мільйонів гривень – на духовний і фізичний розвиток.

Олег Ляшко: А скільки на владу!

Петро Мельник:
Це конкретні показники, які записані конкретними цифрами у проекті бюджету 2011 року, який завтра буде презентувати міністр фінансів і наш з Вами комітет, який сьогодні о 17-ій годині буде. І ми розглянемо і зробимо відповідні зауваження до кошторису державного.

– Ми маємо запитання від радіослухача.

Слухачка: Я хочу сказати представнику «регіоналів», що вони весь час кивають на ту владу. Ви знаєте, з кожною владою нам живеться все гірше. І так, як нам обіцяли, що «будуємо нову країну», то, мабуть, під російський сценарій її будують.

Нинішній Президент у дуже дружніх стосунках з президентом Росії і з прем’єром. Чому він не поставить питання перед ними, щоб вони повернули наші заощадження? Тому що, як вкрав у нас Кравчук спочатку наші заощадження, а потім флот у всієї країни, то так вони й продовжують красти!


Петро Мельник:
Наш Президент і Прем’єр-міністр у хороших стосунках не тільки з прем’єр-міністром і президентом Росії, але й США. І не тільки США, але й з європейськими лідерами. Ми там, де є інтерес України. Я хочу, щоб ви це зрозуміли.

І ще одне. Ніхто нам ніяких заощаджень, в тому числі й Росія з країн інших іноземних, повертати не буде. Це поверне тільки наш уряд, кошти, які ми з вами заробимо у зв’язку зі сталим зростанням, якщо ви уважно слухали, сказав Прем’єр-міністр, економіки. Якраз це є центральною позицією бюджету.

Звичайно, нас стримують, стримують ті борги, які ми маємо. Ми не киваємо на попередню владу, але ми констатуємо факт. Якщо борги, скажімо, до 1 січня 2008 року були 92 мільярди, то борги до 1 березня 2010 року з 1 січня 2008 року – це 156 мільярдів. І тільки 15 мільярдів іде збільшення на обслуговування боргу. Але це не значить, що ми не будемо виплачувати кошти тим, хто мав кошти в «Ощадбанку» і їх втратив.

– Але Головне управління юридичне бачить ризики в частині зростання боргового навантаження…

Петро Мельник:
Партія регіонів знає цю позицію.

Олег Ляшко: А що ж не виконували?

Петро Мельник: Буде виконувати. Коли?

– Це не передбачено проектом державного бюджету, а йдеться про те, що може боргове навантаження зростати за рішенням Мінфіну.

Петро Мельник:
Як це? Я Вас не зрозумів.

Олег Ляшко:
План запозичень на нинішній рік був 90 мільярдів. До кінця року буде 150, передбачено на наступний рік 100 мільярдів. Ці гроші йдуть на проїдання
Я зрозумів Ваше запитання. Минулого тижня Верховна Рада ухвалила закон, до речі, не конституційно, бо КСУ визнав це неправильним, але Верховна Рада все в нас робить майже неконституційно, що міністр фінансів може самостійно здійснювати запозичення без рішення Верховної Ради. І це робитиметься в ручному режимі.

Я хотів би сказати про зростання економіки, яке нам обіцяють. Нинішній уряд, коли був в опозиції, критикували уряд Тимошенко за масштабні запозичення. І правильно робили, що критикували, бо в 2009 році було запозичено майже 130 мільярдів гривень, переважна більшість з яких була проїдена.

Але чи виправив нинішній уряд ситуацію? Абсолютно ні. Він іде по тому ж неправильному шляху. План запозичень на нинішній рік був 90 мільярдів. Вже запозичили станом на сьогоднішній день 100 мільярдів. У проекті 130 мільярдів. До кінця року буде 150. У проекті, який подав уряд Азарова, передбачено запозичення на наступний рік 100 мільярдів. Тобто, ми можемо припускати, що це буде, мінімум, вдвічі більше.

Куди йдуть ці гроші? Ці гроші йдуть на проїдання, виплату зарплат і пенсій. Хто буде повертати ці гроші? За рахунок чого?

– Але «бюджетом проїдання» був бюджет минулого року.

Олег Ляшко:
І нинішній так само є. І от доки у нас будуть «бюджети проїдання», до тих пір у нас не буде ніякого економічного зростання.

Петро Мельник:
Повна дезінформація.

Олег Ляшко:
Чому ж? Цифри, які отримуєте Ви, так само як і я, – від Державного казначейства.

Петро Мельник: Це не «бюджет проїдання», це бюджет росту.

Олег Ляшко:
Це бюджет, крім проїдання, ще й розкрадання
Це бюджет, крім проїдання, ще й розкрадання. Бюджет розкрадання.

Петро Мельник: Кожен крок, що стосується запозичень, іде погодження з МВФ. І найбільша позиція, як на мене, і заслуга нинішнього уряду, то це повернення довіри міжнародних фінансових організацій до України, чого не було при попередньому уряді. І якраз ця довіра дозволила зробити випуск єврооблігацій у поточному році. І це стало підтвердженням відкритості міжнародних ринків боргового капіталу для української держави. Це дуже важливо, ось ця довіра фінансових інвесторів для України.

Дефіцит у наступному бюджеті передбачається до 3%
Я хочу Вам нагадати, що якщо Ви забули, що підтримка МВФ дозволить Україні не тільки свою репутацію в очах інвесторів покращити, а й створити стимули для додаткового залучення капіталів у національну економіку. Це робиться за найнижчими ставками, що і дозволить виконати визначену програму економічних реформ. А мета її якраз, так би мовити, щодо зниження дефіциту. Дефіцит у наступному бюджеті передбачається (можливо, ви не знаєте про це) до 3%.

– Ми маємо запитання від радіослухача.

Слухач: По-перше, не треба пільг, а необхідна адресна допомога.

І пане Петре, передайте Прем’єру Азарову, коли він був «віце» при Ющенку, пропонував Верховній Раді давати при народженні… Тоді у нього не було більшості, а зараз у вас більшість.


Петро Мельник: По-перше, ніколи Азаров не був віце-прем’єром у Ющенка.

Олег Ляшко:
У перші місяці президентства Ющенка був. Виконував обов’язки два місяці.

Петро Мельник: Не був.

Тепер щодо адресної соціальної допомоги, то Ви абсолютно праві. Більше того, бюджетом передбачається програма, яка якраз і буде забезпечувати адресну соціальну допомогу, прозору, зрозумілу. Це стратегія нашого уряду і стратегія нашого бюджету.

Я хотів би, щоб ви також знали, що ця допомога не зменшується в цьому бюджеті, а збільшується загалом на 10%.

Олег Ляшко:
У проекті бюджету на 2011 рік передбачено 295 мільйонів на придбання авіасудна. Кому не вистачає з наших посадовців авіасудна? На перельоти чиновників– 200 мільйонів
Я хотів би зауважити, Петро Володимирович розказував про підтримку МВФ, про те, як ми отримали його довіру, то я думаю, що варто наголосити, що ця довіра і ця підтримка МВФ позначається на громадянах України підвищенням пенсійного віку, підвищенням цін на газ, підвищенням податків і всіма іншими дуже неприємними речами.

Я, користуючись нагодою, Петре Володимировичу, бо Ви мені весь час кажете, щоб я там щось записав, тобто чи дефіцит, чи ще щось, то я всі ці речі добре вивчив. На превеликий жаль, те, що пише уряд, то це не зовсім реально, бо бюджет нинішнього року красиво написаний, за 10 хвилин ухвалювався, але ж не виконується.

Я хотів би Вам поставити питання. У проекті бюджету на 2011 рік передбачено 295 мільйонів на придбання авіасудна. Скажіть, будь ласка, кому не вистачає з наших посадовців авіасудна? Кому це треба нове авіасудно? Що це за авіасудно? Де його купуватимуть? І чому 300 мільйонів за нього треба платити? Друге. На перельоти чиновників – 200 мільйонів. Які чиновники, куди будуть літати?

Петро Мельник: Знов за рибу гроші. Ви розпочали з Адміністрації Президента…

Олег Ляшко: І закінчую. Так вся влада у Президента, то з кого ж починати?

Петро Мельник: Влада в народу.

Олег Ляшко: Це раніше було. Сьогодні влада у Президента.

Петро Мельник: І народ обрав Президента – Віктора Федоровича Януковича. Більше того, на місцевих виборах народ обрав дійсно місцеві органи влади. Партія регіонів у багатьох регіонах має більшість.

Олег Ляшко: А кому літак?

Петро Мельник: А тепер щодо податкового тиску. Ви ж абсолютно неправі. Податки знижені.

– Зараз виборів немає, пане Ляшко.

Олег Ляшко:
Ми не про вибори. Ми про використання бюджетних коштів.

Петро Мельник: 25% був податок на прибуток, зараз він буде у 2011 році 23%. Був 20% ПДВ, а буде 19%. Ми з вами маємо нову систему адміністрування податків. Сформовано бюджет на новій податковій базі! Ви тільки про неї говорили, а ми забезпечили ухвалення Податкового кодексу!

Більше того, багато хто сумнівався, що буде бюджет сформовано на новому Податковому кодексі, а зараз це реально, що він сформований!

– Надійшла інформація про те, що пан Азаров переніс введення Податкового кодексу на 2012 рік. Йдеться про те, що норму підтверджено пунктом 419 нового Податкового кодексу України, яким визначено, що елементи будь-яких податків та зборів не можуть вноситися пізніше, як за 6 місяців до початку нового бюджетного періоду. І там далі написано, що Кабінет Міністрів України вважає, що частина 3 статті 27 Бюджетного кодексу залишається чинною.

Олег Ляшко:
Це не пан Азаров вніс відстрочення Бюджетного кодексу. Так передбачає законодавство, зокрема згадана Вами стаття 27 Бюджетного кодексу. Якщо закони про зміну системи оподаткування, про зміну ставок оподаткування набули чинності після 15 серпня року, що передує плану, значить, ці закони застосовуються, як у нашому випадку, з 2012 року.

Тобто, я можу привітати увесь український бізнес, усіх платників податків з тим, що кодекс діятиме з 2012 року.

Петро Мельник: Це ж неправда!

Олег Ляшко: Правда!

Петро Мельник: Ви ж просто вводите в оману!

Що стосується Податкового кодексу, то він вступає в дію з 1 січня 2011 року.

Олег Ляшко: Будь-хто може в суді оскаржити це.

Петро Мельник:
Але були дискусії. Ми знаємо, що, скажімо, стосується єдиного податку, то термін введення цих позицій буде роком пізніше.
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

XS
SM
MD
LG