Доступність посилання

ТОП новини

У проекті бюджету на 2011-й рік чиновників не скривдили


Під час розгляду проекту бюджету у залі був присутній Прем'єр-міністр Микола Азаров
Під час розгляду проекту бюджету у залі був присутній Прем'єр-міністр Микола Азаров

Київ – У державному бюджеті на 2011 рік, який 14 грудня у першому читанні ухвалила Верховна Рада, передбачене фінансування вже ліквідованих унаслідок адмінреформи центральних відомств та значне збільшення витрат на Державне управління справами. Розробники проекту подбали і про відпочинок та якісне лікування чиновників і народних депутатів.

Представляючи проект держбюджету міністр фінансів Федір Ярошенко сказав, що уряд вдається до жорстких обмежень у витратах бюджетних коштів, щоб зменшити дефіцит. Цей показник становитиме 3,1% ВВП, або 38,6 мільярда гривень.

Глава Мінфіну також повідомив, що в 2011 році планується залучення державних позик на загальну суму 91,4 мільярди гривень, що на 30,4% менше, ніж у 2010 році. Нові позики, буцім, буде здійснено для фінансування програм розвитку і повернення боргів попереднього уряду.
Водночас Ярошенко заявив, що запланований рівень витрат на держапарат пояснюється тим, що після проведення адмінреформи необхідно буде проводити компенсаційні виплати держслужбовцям, а також здійснювати витрати на їх перенавчання.

А збільшення витрат на Державне управління справами міністр пояснив тим, що управління «виконує загальнодержавні функції, а не тільки обслуговує Президента».

Щодо соціальних витрат на 2011 рік, то прожитковий мінімум зросте з 922-х до 1004 гривень, а розмір мінімальної пенсійної виплати – з 709 гривень до 766-ти.

Комітет Верховної Ради з питань бюджету рекомендував парламенту взяти за основу і доопрацювати поданий урядом законопроект про бюджет. Свої пропозиції депутати зможуть подавати до 19 грудня, щоб розглянути документ у другому читанні вже 22 грудня.

Владі більше, людям менше


Лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк
Лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк зазначив, що проект бюджету на наступний рік суперечить деклараціям влади про те, що метою адміністративної реформи є скорочення витрат на утримання державного апарату.

«Витрати на Президента України і на Державне управління справами у 2009 році становили 817 мільйонів гривень, 2010-го – 947мільйонів, після цієї «реформи» на утримання Президента і його адміністрації передбачено 1 мільярд 344 мільйони гривень, тобто удвічі більше, ніж два роки тому», – заявив Яценюк.

Депутат також зазначив, що за проектом бюджету-2011, лікування одного члена уряду обходитиметься країні в суму, яка передбачена на лікування 4026 громадян України.

За словами Яценюка, витрати на утримання резиденцій і мисливських господарств високопосадовців збільшено у проекті бюджету країни на наступний рік на 50%.

Народний депутат України Сергій Шевчук (фракція «БЮТ-Батьківщина») розкритикував проект державного бюджету на наступний рік за збільшення фінансування санаторно-курортних закладів Державного управління справами на 34 мільйони гривень.

«Ви довели цю цифру до рекордної – 131 мільйон гривень на санаторії. Це, може, криза для людей, а для влади вже, очевидно, комунізм настав», – сказав Шевчук під час обговорення проекту держбюджету на 2011 рік на ранковому засіданні Верховної Ради у вівторок.

Депутат також зазначив, що фінансування санаторно-курортних комплексів управління справами Верховної Ради збільшене на 12 мільйонів гривень порівняно з попереднім роком.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG