Доступність посилання

ТОП новини

Пріоритетом для України є подальша євроінтеграція – Янукович


Київ – У понеділок в Києві керівники держави зустрічалися з українськими послами, які зібралися на щорічну нараду. Головними зовнішньополітичними пріоритетами визначено: євроінтеграцію України, поглиблення взаємин із Росією та США, лобіювання українських економічних інтересів. Незалежні оглядачі зауважують, що раніше за такою риторикою крилося передовсім зближення України з Росією, але експерти не виключають, що офіційний Київ може насправді почати проводити більш виважену зовнішню політику.

Нарада зібрала керівників дипломатичних місій та консульств України, працівників відповідних парламентських комітетів, департаментів Адміністрації Президента та уряду.

Журналісти, щоб потрапити на засідання, пройшли подвійне коло безпеки, при цьому охорона вилучила мобільні телефони та уважно оглянула особисті речі. Взагалі, проблемі безпеки очільники України приділили чимало уваги, підтвердивши, що українські миротворці та фахівці братимуть участь у міжнародних миротворчих та антитерористичних акціях. Це відбуватиметься у рамках співпраці між Україною та НАТО й України та ООН. Ці завдання визначив Президент Віктор Янукович як одні з найважливіших у царині зовнішньої політики.

Пріоритетом, за словами глави держави, є подальша євроінтеграція України. «Зусилля мають бути зосереджені на підписанні у близькій перспективі Угоди про асоціацію. Невід’ємною частиною Угоди є зона вільної торгівлі, яка має надати українським виробникам реальний доступ до ринку Євросоюзу, обумовити поширення на Україну свободи руху товарів, послуг, капіталів та робочої сили», – заявив Янукович.

Також ідеться про поглиблення українсько-американських стосунків. «Ми чітко знаємо, у чому полягає наш інтерес у співпраці із США, це – розвиток демократії і сприяння реформам, нерозповсюдження зброї масового знищення, інвестиції, тощо, – зазначив Президент України. – А США у свою чергу так само чітко бачать свій інтерес в Україні у цих же питаннях. На цьому збігу інтересів, та на знятті штучного напруження з Росією базується стратегічний характер наших відносин».

Взаємини між Україною та Росією надалі носитимуть стратегічний характер і, за словами Януковича, мають ґрунтуватись на принципах рівноправності і прагматизму. Першочергові завдання у цьому напрямку – «підписання декларації про зміст українсько-російського стратегічного партнерства, та програми економічного співробітництва між Україною та Росією до 2020 року, демаркація державного кордону на суходолі та делімітація морського кордону, вирішення питань, пов’язаних із перебуванням Чорноморського флоту Росії на українській території».

Погляд із Заходу

Тим часом, західні експерти відмічають, що успішність зовнішньої політики України залежить від успіху впровадження антикорупційних і демократичних реформ усередині держави. Не менш важливе значення мають і нові, складніші взаємини між різними державами світу, пов’язані з тим, що світ став багатополярним.

«Беручи до уваги те, що Україна є між Росією, Америкою та Європою, з геополітичної точки зору, є лише два можливі підходи: один – це приєднання до імовірного партнера. Союзник номер один – Європа; а другий – звичайно, Америка. Інший, другий можливий варіант – шукання рівноваги, так звана багатовекторність», – сказав професор політології з Ратґерського університету в США Олександр Мотиль.

Але за сучасних міжнародних умов багатовекторність більш ризикований варіант для зовнішньої політики України з її застарілою владною ієрархію та високим рівнем корупції і нерозвиненим громадянським суспільством, застерігає експерт. Він також не виключає, що Україна може зробити свою зовнішню політику набагато успішнішою, за умови, що попередні прорахунки викликані не ідеологічними переконаннями, а некомпетентністю.

Професор Мотиль також зауважив: «Навіть наш Буш перші чотири роки був дуже дурним, а в другій каденції, властиво, був дуже непоганим. Якщо це можливо для Буша, то можливо і для Віктора Федоровича не виключається ця можливість, правда?»

Професор Мотиль зазначає, що Україна останнім часом починає ставити свої умови Росії, на все не погоджується, і, можливо, це якраз і є доказом «прозріння».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG