Доступність посилання

ТОП новини

У Черкасах можуть перейменувати відразу 30 вулиць


Дар’я Бунякіна Черкаси – Топонімічна комісія Черкаського міськвиконкому пропонує змінити радянські назви вулиць на українські. Місцеві чиновники вже ухвалили низку рішень про надання нових назв 30 черкаським вулицям. Щоб рішення набуло чинності, його повинні ухвалити депутати Черкаської міської ради.

Валентина Іванівна упродовж 20 років мешкає у будинку по вулиці Фрунзе, яку найближчим часом планують перейменувати у Верхню Горову. Жителька Черкас переконана, що змінювати радянські назви на українські потрібно, однак, за словами Валентини Іванівни, такі зміни спричинять зайві турботи та витрати черкасців.

«Я ставлюся до перейменування вулиць і негативно, і позитивно. Це, звісно, добре, що змінюють радянські назви на українські. Але ці зміни призведуть до негативів: черги в ЖЕКах за переоформленням прописки, а також додаткові витрати на розрахункові книжки», – каже Валентина Іванівна.

Вулиця Фрунзе – одна з 30 вулиць та провулків, які найближчим часом у Черкасах збираються перейменувати. Топонімічна комісія при міськвиконкомі напередодні проголосувала за відродження старих назв, які зникли на початку двадцятого століття. Так, вулиця Орджонікідзе може називатися Заводською, вулиця Піонерська – Митницькою, а вулиця Вербовецького – Монастирською.

Директор департаменту економічної політики та розвитку Черкаського міськвиконкому Павло Карась стверджує, що перейменування 30 вулиць для Черкас – це небагато. За його словами, місто має величезну історію, однак, відрізнити Черкаси від Кіровограда, Краматорська чи Красного Луча практично неможливо, адже назви вулиць в цих містах однакові.

«90 процентів вулиць названі іменами людей, які не мають жодного відношення до Черкас і навіть не знали про існування такого міста. Я нарахував 98 вулиць, у яких треба змінити назви. Половина з них це дублі: вулиця Ломоносова, провулок Ломоносова, узвіз Ломоносова… Справа у тому, що це потрібно було зробити давно. Ми повинні виховувати патріотизм: національний і місцевий», – каже очільник департаменту.

Рішення топонімічної комісії має рекомендаційний характер

Останнє ж слово щодо зміни назв вулиць у Черкасах – за депутатами міської ради. Павло Карась упевнений, що перейменування вулиць не спричинить значних витрат із місцевого бюджету.

«Ніхто нічого не відчує. По-перше, тому що нікому не треба буде бігти і все змінювати. Певний проміжок часу будуть діяти обидві назви. По-друге, вивіски на будинках з назвами адрес – їх треба замінювати кожні десять років. У Черкасах їх не змінювали протягом двадцяти. Цю роботу треба виконувати. Тому додаткових затрат це не понесе. Тим більше, що заміна вивісок зараз у тарифі», – каже директор департаменту економічної політики та розвитку Черкаського міськвиконкому.

Віктор Горкун, депутат від Партії регіонів, говорить, що поки що проект рішення про перейменування вулиць до міської ради не надходив та й аналізу економічної доцільності змін назв при нинішній кризовій ситуації у місті депутатам не надавали.

«Пропозиції, які напрацювала топонімічна комісія, будуть вивчати депутатські постійні комісії, якщо будуть надходити такі проекти рішень. Зрозуміло, що є історичні важелі, які необхідно враховувати. Думаю, як усі розрахунки здійснимо і якщо це сьогодні буде сприйнято депутатами нинішнього скликання, так і вирішимо це питання», – говорить Віктор Горкун.

Перша хвиля перейменувань вулиць у Черкасах була на початку 90-х років двадцятого століття. Тоді міська влада теж змінювала радянські назви на власне українські: вулиця Комсомольська стала Смілянською, вулиця Жовтнева – Благовісною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG