Доступність посилання

ТОП новини

В ЄС протестують проти заощаджень на пенсіях, безробітті та зарплатах


Маніфестація в Афінах, 15 грудня 2010 року
Маніфестація в Афінах, 15 грудня 2010 року

Брюссель – Країни європейської співдружності віднедавна перейшли на режим суворої економії. Подекуди ці заощадження виявилися надто екстремальними та несправедливими. Тому, профспілки на знак протесту в середу організували у різних куточках Євросоюзу акції протесту. Тим часом, якщо у Брюсселі маніфестації перед євроустановами були невеликими й мали виключно символічний характер, то у Греції громадянська мобілізація паралізувала весь морський, повітряний та залізничний транспорт.

Цей день для протестів та маніфестацій вибраний не випадково. Вони організовані напередодні саміту голів держав та урядів Євросоюзу, що проходитиме у Брюсселі протягом наступних двох днів.

Профспілки різних спрямувань (соціалістичні, ліберальні, християнські), очолені Європейською конфедерацією профспілок, зібрали людей щоб заявити: пересічні громадяни не згідні з політикою економії, що проводиться по всій Європі. Профспілкові лідери переконані, що плани заощаджень роблять народи Євросоюзу соціально вразливими, бо врізають пенсії, зарплати та бюджети соціальних служб.

Афіни, 15 грудня 2010 року


Несправедливо та абсурдно – Клод Ролан

«Режим суворої економії – соціально несправедливий. Вони (тобто, уряди ЄС) хочуть, щоб жертви кризи, а саме прості громадяни, платили вдруге, – заявив у інтерв’ю Радіо Свобода представник конфедерації християнських синдикатів Бельгії Клод Ролан. – Ці плани економічно абсурдні, адже коли заощаджуючи ми уріжемо бюджети соціального захисту, пенсій чи зарплат, люди менше споживатимуть. Все це призведе економіку Європи до депресії, а до цього її доводити не можна».

Тим часом, акції протесту вирували і в інших європейських країнах. Особливо показовою у цьому сенсі знову була Греція, де загальний страйк у середу провели вже всьоме за останній рік. Протягом дня перед спорудою грецького парламенту пройшли багатолюдні кортежі. Маніфестанти кидали камінням та шматками мармуру в бік державної установи. Реагуючи на це, правоохоронці використали сльозогінний газ. У центрі столиці спалили два автомобілі, в тому числі лімузин класу «люкс», що був припаркований перед фешенебельним готелем.

Скандинави протестують іншими способами

Акції протесту дещо меншого масштабу також відбулися у Франції, Іспанії, Данії та Люксембурзі. Тим часом, у Чехії, після маніфестацій держслужбовців, що пройшли 8 грудня, у середу страйк проти планів заощаджень у 2011 році оголосили пожежники та поліція.

Директор європейського інституту синдикатів Філіп Поше, тим часом, пояснив, чому провести загальнонаціональний страйк можливо далеко не у кожній країні європейської співдружності. «Загальний страйк організувати у деяких країнах неможливо, бо це просто незаконно. Тож, слід брати до уваги різноманітні ситуації та різні методи висловлювання громадянського невдоволення. Скажімо, у скандинавських країнах великих маніфестацій не проводять», – зазначає експерт.

Водночас, генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок Джон Монкс наголосив: «Європейські профспілки вимагають від урядів припинити руйнацію нашої соціальної Європи».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG