Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокуратура порушила карну справу проти Тимошенко


Юлія Тимошенко, Київ, 15 грудня 2010 року
Юлія Тимошенко, Київ, 15 грудня 2010 року

Київ – Проти екс-прем’єра Юлії Тимошенко Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу. Її звинувачено у нецільовому використанні коштів, отриманих Україною від продажу квот парникових газів у рамках Кіотського протоколу. Вчора був затриманий колишній міністр охорони навколишнього природного середовища Георгій Філіпчук. Також поновлене слідство стосовно депутата-б'ютівця Андрія Шкіля у зв’язку із його участю у протестах десятирічної давнини – акції «Україна без Кучми». Опозиція назвала дії проти своїх представників та колишніх урядовців терором влади проти політичних опонентів.

За словами Юлія Тимошенко, слідчі хотіли взяти з неї підписку про невиїзд та висунути звинувачення, але через відсутність адвоката не змогли це зробити. Її обвинувачують у нецільовому використані 320 мільйонів євро, отриманих від продажу Японії квот на викиди вуглецю. Попереднього разу Юлія Тимошенко була на допиті у цій справі 2 грудня. Наступного разу екс-прем’єр має завітати до Генпрокуратури 20 грудня.

«Терор проти опозиції триває, – заявила вона, вийшовши від слідчого. – Терор системний, злагоджений і, найголовніше, без уваги до закону. Проти мене порушено кримінальну справу якраз за те, що нібито екологічні гроші були в кризу направлені на пенсії».

Тимошенко підправила інтерпретацію

Екс-прем’єр відкинула висунуті проти неї обвинувачення, зазначивши, що «пенсії були заплачені, але не за рахунок екологічних грошей».

Проте в жовтні Юлія Тимошенко дещо інакше реагувала на ці обвинувачення. «Я цей злочин повторила б сьогодні так само, як я тоді його зробила. Коли у мене була альтернатива – платити екологічні видатки чи платити пенсії, то я не знаю, який би прем'єр-міністр залишив пенсіонерів без пенсій, а екологічні кошти б пішли на екологічні програми», – зазначила тоді лідер партії «Батьківщина».

Днем раніше за звинуваченням у зловживанні службовим становищем був затриманий колишній міністр охорони навколишнього природного середовища Георгій Філіпчук. Саме його відомство мало б слідкувати за використанням грошей, виділених за Кіотським протоколом на екологічні проекти з енергозбереження.

Репресії допоможуть реформам?

Андрій Шкіль
Також днями Генпрокуратура активізувала слідчі дії у справі про масові заворушення під час акції «Україна без Кучми», в березні 2001 року, одним з фігурантів якої є депутат-б'ютівець Андрій Шкіль.

«Звичайно, я не дивуюся, що Генпрокуратура намагається зараз цю справу якимось чином реанімувати, – прокоментував парламентарій ситуацію. – Очевидно, на найвищій горі віддана вказівка щемити всіх, притискати усіх».

Зараз під вартою перебуває декілька соратників Юлії Тимошенко. Це, зокрема, колишні керівник митниці Анатолій Макаренко та перший заступник голови «Нафтогазу» Ігор Діденко, які розмитнили газ, що належав компанії «РосУкрЕнерго». А екс-міністр економіки Богдан Данилишин попросив політичного притулку в Чехії.

Юрій Якименко
Чинна влада ініціювала проведення аудиту діяльності попередників ще на початку травня цього року. За підсумками аудиту, керівництво КРУ звинуватило уряд Юлії Тимошенко в нецільовому використанні 53 мільярдів гривень. Теперішнє посилення репресивних заходів проти опозиції керівник політико-правових програм центру імені Разумкова Юрій Якименко пояснює насамперед політичними причинами.

«Влада зараз стоїть перед новими непопулярними рішеннями – стосовно пенсійної реформи, житлового і трудового кодексів. При цьому вона має від’ємну динаміку підтримки. Навпаки, наростає невдоволення суспільства. Відтак є спроба все-таки переключити увагу на попередню політичну команду на її керівництво як на головних винуватців того, що відбувається сьогодні», – зазначає експерт.

Чинну владу від репресій свого часу врятував універсал?

У 2005 році представники чинної влади, перебуваючи в опозиції, також заявляли про політичні переслідування, коли проти колишніх урядовців порушувалися кримінальні справи. Але тоді конфлікт між Президентом Віктором Ющенком та Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко призвів до того, що порушені проти колишніх можновладців справи попередників були закриті.

«Попередня влада могла сепаратно домовлятися з опозиційними силами. Тоді «репресії» припинилися, коли почалися меморандуми, універсали і все таке інше», – каже Юрій Якименко.

Однак зараз влада, попри певні внутрішні суперечки, виступає єдиною командою. Тож теперішнім опозиціонерам доведеться важче.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG