Доступність посилання

ТОП новини

«Президент Угорщини запропонує нову стратегію співпраці з Україною» – угорський посол


Київ – 17-18 грудня Україну з офіційним візитом має відвідати Президент Угорщини Пал Шмідт. Очікують, що під час переговорів із керівниками України він запропонує нову стратегію угорсько-української співпраці – як на двосторонньому рівні, так і у форматі ЄС. Серед іншого, ітиметься про поглиблення співробітництва у прикордонних районах двох сусідніх держав, гармонізацію взаємин в енергетичній галузі та підтримку національних меншин і спільних наукових проектів. Про це, серед іншого, в інтерв’ю Радіо Свобода сказав Посол Угорщини в Києві Мігай Баєр.

– Ми хочемо підняти наше двостороннє співробітництво на новий рівень. Маємо відійти від практики перемовин «за зачиненими дверима» і обговорювати наші спільні плани публічно – тоді буде легше контролювати процес здійснення цих планів та проектів. Президент Шмідт запропонує своєму українському колезі пану Януковичу поглиблювати політичний діалог між Україною та Угорщиною, торговельно-економічну співпрацю, залучаючи до цього і приватний капітал, і громадськість. Крім того, повідомляю: угорські науковці провели серйозний моніторинг економічного потенціалу України. Наш висновок: Угорщині та Україні час відмовлятись від звичайної торгівлі і переходити на рівень спільних проектів. Наприклад, до виробництва продуктів харчування, машинобудування та туристичної інфраструктури. Спільні проекти допоможуть швидше розв’язувати спільні для наших держав проблеми та виклики.

– Принаймні один із викликів – це енергетика. Про проблеми енергетичної безпеки постійно пишуть і українські, і угорські ЗМІ. Пане Баєр, чи енергетичні питання обговорюватимуть Президенти Шмідт та Янукович у Києві?

– Це питання – одне з найсерйозніших, і не лише, коли йдеться про українсько-угорські відносини. Проблема постачання енергоносіїв турбує весь Євросоюз. Перед тим, як отримати призначення до Києва, я займався якраз енергетикою. Мій висновок: по-перше, європейські країни серйозно розглядають питання диверсифікації постачання енергоджерел – звідси інтерес до проектів «Набукко» та «Південний Потік». Угорщина зацікавлена у диверсифікації, тож ми готові до участі у побудові нових енергетичних коридорів. По-друге, ми готові допомогти Україні у модернізації її газотранспортної системи – у разі, якщо ЄС ухвалить відповідне рішення. Також ми пропонуватимемо Україні розробки в енергозбереженні. Не варто забувати: Європа зробила висновки після двох «газових криз» між Україною та Росією.

– Ще одна тема, доволі популярна і в Україні, і в Угорщині – це прикордонне співробітництво. Яким його бачать у Будапешті?

– Україна для нас – східний кордон Шенгенської зони, а Угорщина для вас – західний кордон держави, кордон із ЄС. Ми посилюватимемо торгівлю, впроваджуватимемо спільні економічні проекти у прикордонних регіонах, без цього неможливо економічно розвиватись ні Україні, ні Угорщині. Шенгенські правила, новий Візовий кодекс ЄС дозволяють мешканцям прикордоння витрачати мінімум часу для оформлення віз, а отже сприяють і торговельно-економічним, і гуманітарним контактам. Розвиток прикордонної співпраці – для мене та моїх колег є одним із важливих завдань.

Серед пріоритетів угорсько-українських стосунків посол Баєр також назвав підтримку молодіжного (студентського) та наукового обмінів, а також підтримку національних громад: української в Угорщині та угорської в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG