Доступність посилання

ТОП новини

Вищий суд Англії звільнив засновника WikiLeaks під заставу


Джуліан Ассандж
Джуліан Ассандж

Лондон – Суддя Вищого суду Англії у четвер відхилив апеляцію проти вердикту суду нижчої інстанції випустити на волю під грошову заставу засновника викривального інтернет-сайту WikiLeaks Джуліана Ассанжа. Цей сайт в останні тижні спричинив міжнародний скандал, оприлюднивши тисячі делікатних дипломатичних документів США.

Вищий суд випустив 39-річного австралійця Джуліана Ассанжа під заставу на час слухань, пов’язаних із ордером Швеції на його екстрадицію за підозрою у скоєнні злочинів на статевому ґрунті.

Коли за кілька годин до звільнення його привезли в наручниках до приміщення Вищого суду Англії для апеляційних слухань, він символічно скинув руки зі впевненістю в перемозі.

Раніше, у вівторок, суд ухвалив відпустити його на волю під заставу, але обвинувальна сторона подала апеляцію до Вищого суду, і Ассандж залишився за ґратами.

Його адвокат Марк Стивенс висловив упевненість у наявності суми застави – 240 тисяч фунтів (близько 350 тисяч доларів), яку зібрали його прибічники. «Ми думаємо, що отримаємо гроші сьогодні. Як виглядає, вони вже у банківській системі. Ми маємо обіцянки від людей, що його уже підтримували раніше. Вони всі зголосилися і дуже щедро зібрали фінанси на його підтримку», – зазначив адвокат.

Швеція домагається екстрадиції засновника викривального інтернет-сайту WikiLeaks за підозрою у статевих злочинах проти двох жінок під час його відвідин країни у серпні цього року. Проте Ассандж та його прибічники побоюються, що Стокгольм може мати інші мотиви, зокрема, видати його до США. Після того, як на сайті WikiLeaks в останні тижні було оприлюднено тисячі делікатних американських дипломатичних депеш, деякі американські політики закликають до процесу над Ассанжем за зраду і навіть засудження його до смертної кари.

Апеляцію проти звільнення подавала англійська прокуратура

Під час сьогоднішніх слухань суддя відразу заборонив журналістам користуватися в залі засідань мережею мікроблогів Twitter, за допомогою якої можна було б напряму інформувати про перебіг розгляду справи в інтернеті.

Неоднозначну реакцію у Британії викликало те, що інтереси шведської обвинувальної сторони представляє англійська прокуратура. Саме вона подала у вівторок апеляцію проти звільнення Ассанжа під заставу. Речник прокуратури назвав таку практику «цілком стандартною», тоді як захист вважає її «дуже незвичною».

Біля приміщення суду у центрі Лондона прибічники Ассанжа були вдягнені у футболки з його зображенням і тримали плакати, на яких було написано «Інформація WikiLeaks хоче бути вільною». Вони скандували: «Викриття злочинів не є злочином!» Прибічниця Вера Пайр, яка прибула сюди з Австрії, сказала, що вважає за свій обов’язок щось зробити для Ассанжа, а тому мусить бути у британській столиці у цей день.

Із тюрми до маєтку без паспорта

Після звільнення під заставу Ассандж буде зобов’язаний щодня відмічатися у поліції та носити електронний датчик, який вказує на місце його перебування, однак замість тюремної камери житиме у шикарному 10-кімнатному маєтку з парком і басейном Еллінґам Голл у графстві Норфолк, який йому люб’язно запропонував учасник кампанії за свободу слова Воґан Сміт. Ассандж не має права виїжджати з Британії та й не може цього зробити, бо поліція конфіскувала його паспорт.

Обвинувальна сторона наполягала, що Ассанжа не можна випускати з в’язниці, бо існує висока ймовірність його втечі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG