Доступність посилання

ТОП новини

Опозицію вони бачать або за ґратами, або на цвинтарі, або за межами країни – Турчинов


Про карне переслідування представників колишнього уряду Юлії Тимошенко і її самої Радіо Свобода, серед іншого, розпитувало Олександра Турчинова, першого заступника голови партії «Батьківщина».

Репресії чи верховенство права (І)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:10:45 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Частина перша

Репресії чи верховенство права (ІІ)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:14:40 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Частина друга

Олександр Турчинов
– Пане Турчинов, проти Вас так само порушена кримінальна справа, проти пані Тимошенко, проти багатьох людей, які працювали в уряді Тимошенко, які працювали в інших установах.

Те, що відбувається, особисто Ви розцінюєте як якийсь план в політичній грі, а чи, можливо, маєте іншу оцінку?


Януковичу необхідно, щоб не було людей, які здатні йому опонувати. Опозицію вони бачать або за ґратами, або на цвинтарі, або за межами країни. Ми переходимо на рівень тоталітаризму
Право можна, як анектод, сприймати, на жаль, в Україні сьогодні. Взагалі розуміння права в країні, коли розтоптана Конституція, коли 10 чоловік змінили Конституцію, незважаючи ні на рішення парламенту, ні на вимоги міжнародної спільноти, ні на своїх громадян в кінці кінців, в країні, де не існує Конституції, де не діють нормально суди, де люди не можуть знайти захисту, безумовно говорити про право, мабуть, просто некоректно.

Сьогодні відбуваються масштабні політичні репресії щодо політичних опонентів. Чому? Чому сьогодні? Тому що, з одного боку, влада не здатна керувати нормально, адекватно економікою. І те, що вони роблять, тільки погіршує ситуацію в країні. З іншого боку, вони починають перетворення не за рахунок власників мільярдів, які в оточені Президента, а за рахунок простих людей. І увесь тягар цих проблем буде лягати саме на наших громадян.

Саме тому Януковичу і його команді необхідно, щоб не було людей, які здатні були йому опонувати. Тому опозицію вони бачать або за ґратами, або на цвинтарі, або десь за межами країни. В умовах України вони не бачать можливості для опозиції працювати і опонувати тут, як це робиться в нормальних цивілізованих країнах. На жаль, ми втрачаємо країну, ми переходимо на рівень тоталітаризму...

– Пане Турчинов, ось ця справа про те, що, нібито, Юлія Тимошенко порушила свої повноваження і витратила гроші, отримані за продаж квот за Кіотським протоколом, 320 мільйонів євро на інші статті, на інші видатки, чи маєте тут ви захист?

Є такі заяви, що Японія насправді проводила свій аудит. І навіть БЮТ готовий результати його оприлюднити, за яким все, нібито, знаходиться там, де мало й бути – на рахунках казначейства.


– Дійсно під час кризи 2009 року, коли увесь світ знаходився в достатньо складному стані для нас був єдиний пріоритет. Головний пріоритет – це соціальні програми, виплата зарплати, пенсій. Не зважаючи на серйозні проблеми в економіці і в світовій, і в українській, ми витримали ситуацію, не допустили дефолту і своєчасно платили і пенсії, і зарплати. І сьогодні це ж саме інкримінується Юлії Тимошенко і її команді.

Що стосується екологічних коштів, то дійсно ці кошти, які наш уряд, до речі, вперше в історії України залучив для того, щоб розвивати саме екологічні проекти, вони зберігалися і продовжують зберігатися на спеціальному рахунку Міністерства екології. Ні під час слідства (я спілкувався зі слідчими), ні під час якихось шоу, які влаштовувала ця влада, не була пред’явлена жодна платіжка, жодний платіжний документ, відповідно до якого хоч одна копійка була використана не за призначенням.

Тобто, демонструючи своє політичне, економічне невігластво, а по суті спроба якось сфабрикувати справу, вони починають розповідати: так, дійсно, там гроші десь є на рахунках, але ж на єдиному казначейському рахунку в той момент грошей було чи менше. Вибачте, це настільки несерйозна…

– Це Ви про висновок КРУ кажете, так?

– Так. Тому що КРУ у своєму висновку пише: гроші зберігаються на рахунку в повному обсязі. В той же час на таку-то дату на єдиному казначейському рахунку було менше грошей.

Так справа в тому, що єдиний казначейський рахунок, і вони пробують пускати цю дезінформацію, сподіваючись, що наші люди, наші громадяни не розуміють взагалі, про що йде мова, тому що дійсно людині, яка не займається професійно фінансами, складно зрозуміти, чим рахунок відрізняється від єдиного казначейського рахунку, тощо.

Єдиний казначейський рахунок – це ресурс, де зберігаються всі гроші держави. І він дуже динамічний. Він в один день, коли є платежі, і немає надходжень, може спускатися до нуля. Потім, коли є надходження і менше платежів, він піднімається до 10, 50 мільярдів в залежності від ситуації. Тому робити оцінку по якомусь зрізу єдиного казначейського рахунку – це просто несерйозно.

Наприклад, були часи, коли на єдиному казначейському рахунку, під час керівництва Азарова вже чинним урядом, було нуль грошей. Це означає, що, наче, всі гроші в країні вкрадені? Ні, просто наступного дня грошей було значно більше. І єдиний казначейський рахунок показує тільки одну позицію, яка різниця між тими грошима, які використані країною, і тими, які надійшли від сплати податків і платежів.

Тому справа з самого початку сфабрикована.

– Пане Турчинов, чи є такий переконливий аргумент, зрозумілий для людей, як Ви кажете, який Ви можете показати, підтвердивши, що, як каже пані Тимошенко, кошти не використовувалися на інші цілі?

– Дуже простий аргумент. Що є бюджетні кошти? Це є ресурс, який можна або використати – для цього потрібен платіжний документ, або вкрасти – для цього треба пограбувати або казначейство, або Міністерство екології. У мене не було інформації, щоби хтось грабував казначейство і Міністерство екології.

Тому, коли ця влада розповідає, що використання не за призначенням коштів екологічних – будь ласка, покажіть хоч один платіжний документ, який підписав міністр екології чи керівник агентства з екологічних інвестицій, відповідно до якого хоч одна копійка пішла не за призначенням. Жодного такого документу в природі не існує.

– Тобто, Ви хочете стверджувати, що можливості забрати з одного рахунку кошти і перенести на інший рахунок, з якого гроші могли піти на виплату пенсій, не було в уряду?

– Справа в тому, що ми дійсно платили пенсії і зарплати. Я не вважаю, що це злочин, це наш обов’язок. Але ми їх платили за рахунок бюджетних дотацій Пенсійному фонду. І ще раз хочу сказати: ми працювали в межах закону, в межах Конституції, тієї Конституції, яка діяла в той час.

Крім того, Ви сказали про аудит. Вибачте, завжди, коли така серйозна організація, як «Радіо Свобода» говорить про якісь речі, треба людям пояснювати, про що йдеться.

– Ми пояснюємо.

– Йдеться про піар-кампанію, за яку заплатили 23 мільйони бюджетних коштів Янукович і Азаров для того, щоб поливати брудом Тимошенко і її команду. При чому запросили фахівців з піару, а не з питань фінансового аудиту, у яких навіть в США, де їх там знайшли, не було жодної ліцензії, яка давала б їм право (хоча би право, не кажу за досвід!) проводити аудит.

Єдине, чим стали відомі ці фахівці, тому що вони захищали Моніку Левінські у тій справі з екс-президентом США. Це єдине досягнення цих «фахівців». Фахівцям з питань, які займалися Монікою Левінські, фахівцям з питань брудного піару доручають проводити так званий аудит.

І, вибачте, я до радіослухачів звертаюся. Подивіться на їх риторику: «вони крали гроші», «300 мільярдів», «200 мільярдів»… Зараз 50 мільярдів. Потім пояснюють: ні, не вкрали, не за призначенням використали. Тобто, вже питання звинувачення щодо «вкрали» відпадає.

– «Тимошенко звинувачують», «Тимошенко підозрюють», «Тимошенко викликають у якості свідка».

Я лише скажу, що «Радіо Свобода» дає можливість оприлюднити усі точки зору. Оскільки Ви в нас студії, і оскільки тут немає чи то представників ГПУ, чи слідства, чи Партії регіонів.

Ми маємо запитання від радіослухача.

Слухач: Запитання до пана Турчинова. Чи не вважає він себе винним за, по-перше, те, що заведені кримінальні справи на Колесникова і компанію, і багато людей, він не посадив їх у в’язницю до того, як вони прийшли до влади?

Як він вважає, при кризі Ахметов, Пінчук «енд компані»-рекетири стали першими мільярдерами в колишньому СРСР, за які гроші? Це пограбування нашої України?


– Так, коли при владі були Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко, то Партія регіонів говорила, що їх переслідують і піддають політичним репресіям. У чому різниця, пане Турчинов?


– По-перше, жодного разу не було наведено хоч одного факту, коли когось переслідували за політичними мотивами. І приклад того самого Януковича, який спокійно відпочивав, грав у гольф чи в теніс, і жодного разу не було проблеми щодо його пересування країною, хтось обмежував його пересування, тощо. Те ж саме стосується і тієї команди.

Інше питання, що, безумовно, треба було виконати В.А.Ющенку свою обіцянку: «Бандити повинні сидіти у в’язницях!» І я можу сказати як екс-голова СБУ, що ми дійсно почали розслідувати серйозні справи, що стосується корупції у вищих ешелонах влади. Зокрема, відома газова справа, питання «РосУкрЕнерго». Саме ми відкрили тоді кримінальну справу щодо серйозних зловживань і чиновників, і тих, хто просто використовував можливість, надану чиновниками, для того, щоб мільярди виводити з української економіки.

І як тільки ми підійшли до тих, хто повинен відповідати, на жаль, у мене тоді вийшов конфлікт з Віктором Ющенком, якому пан Фірташ вже почав подобатися, як подобався він до цього пану Кучмі, а зараз подобається Януковичу. І саме тому відбулася моя відставка з посади голови СБУ. І саме тому фактично відбулася відставка уряду Юлії Тимошенко в 2005 році.

Тому, на жаль, так, мені неприємно про це говорити, але це факт, команда, яка перемогла у 2004 -2005 роках, не виконала своїх обіцянок. Але ж я думаю, що екс-Президент може відповісти на ці питання більш ґрунтовно. Хоча я маю сумніви, що він буде на це відповідати.

Що стосується питань щодо сьогоднішніх переслідувань, я хочу навести той же самий приклад по «РосУкрЕнерго». Тобто, ті, хто паразитував на економіці країни, зараз ця влада віддає їм 12 мільярдів газу, 5,4 мільярда доларів, зігравши у піддавки, відмовившись від інтересів у Стокгольмському суді. І сьогодні за те, що, відповідно до угод, підписаних між Україною і Росією, розмитнили газ на користь країни, в інтересах країни, сидять Діденко, Макаренко…

До речі, ще одна позиція. Був заарештований екс-міністр екології, пан Філіпчук. За що? Формально: за перевищення своїх службових обов’язків. А в чому ж відбулися ці перевищення службових обов’язків? Про це чомусь приховують інформацію.

А це друге питання, за яке, я вважаю, нашому уряду, не соромно. Ми робили це правильно, відповідно до наших обов’язків. Це питання Чорноморського шельфу. Ви знаєте, в 2006-2007 роках, Янукович, перебуваючи на посаді Прем’єр-міністра, і його команда віддали з колосальними порушеннями шельф Чорного моря, найбільш перспективні в плані добування газу і нафти частини шельфу офшорній компанії «Венко Прикерченська», за якою стояли, за підставними особами люди з оточення Януковича.

І сьогодні замість того, щоб розслідувати ці питання, які ми поставили, і, на жаль, вони блокувалися за часів Ющенка, відкривають кримінальну справу проти Філіпчука, екс-міністра екології за те, що він виконав рішення уряду, коли повертали державі шельф Чорного моря.

– «Венко» сьогодні оголосила про збитки, які вона понесла.

Вони відпрацювали схему як з «РосУкрЕнерго». Зараз Україна відмовиться від своїх прав на шельф Чорного моря. В інтересах «Венко Прикерченська», за якою стоять мільярдери з оточення Януковича. Вже й шельф Чорного моря, як і газ в газових сховищах, буде належати Януковичу і його команді
Так. І вони відпрацювали схему як з «РосУкрЕнерго». Звертаються до суду. Україна відмовляється від своїх прав на газ. Зараз Україна відмовиться від своїх прав на шельф Чорного моря, який належить навіть не нам, він належить нашим нащадкам. Це найбільш перспективні в енергетичному плані родовища. Вони відмовляться тепер в інтересах «Венко Прикерченська», яку заснували 10 студенток формально, а реально за якою стоять мільярдери з оточення Януковича. І тепер вже й шельф Чорного моря, як і газ в газових сховищах, буде належати Януковичу і його команді.

Ось формула нахабного, цинічного, аморального грабунку країни. І саме тому безумовно їм не потрібні люди, які можуть про це говорити, їм небезпечні люди, які можуть їм опонувати. Саме тому вони хочуть, щоби ті, хто готовий опонувати їм, були або за ґратами, або десь ще в іншому місці, але ж не в політикуму українському.

– Пане Турчинов, я пам’ятаю, як Ви визволяли Юлію Тимошенко із СІЗО. Часи зараз повторюються, але на іншому рівні. У Вас є система захисту?

– Система юридичного захисту може працювати там, де хоч є якісь елементи права. На жаль, сьогодні суди в Україні підпорядковані Адміністрації Президента і виконують будь-які їх вказівки.

– Тобто, Ви на суд не сподіваєтеся?

– Ні. На жаль, ми не можемо на це сподіватися. Сьогодні прокуратуру очолює кум Президента і виконує будь-які його вказівки. При чому, коли він вступав на цю посаду, також виступав і не приховував це, що задачі, які ставить Президент, це є для нього пріоритетні, конституційні, законні. Ви бачите, як працюють силові структури на прикладі СБУ.

– І що ж ви робитимете?

Зараз Житловий кодекс будуть запускати, коли людину протягом години можна буде викинути на вулицю
Поки люди, прості наші громадяни будуть спостерігати, як їх грабують шляхом так званої пенсійної реформи, цього Податкового кодексу, зараз Житловий кодекс будуть запускати, коли людину протягом години можна буде викинути на вулицю, коли люди просто будуть спостерігати з сумом, спілкуючись між собою, замість того, щоби захищати свої інтереси, безумовно вони викинуть лідера опозиції десь, кудись у в’язницю чи, я не знаю, куди вони хочуть нас відправити, і у нас, на жаль, країна повністю буде копіювати не тільки Російську Федерацію, а, мабуть, такі країни, як Туркменістан і такі типові азійські варіанти тоталітарних держав. Це є дуже серйозна небезпека.

– БЮТ сьогодні блокує трибуну Верховної Ради. Вже є заяви представників Партії регіонів про те, що о 4-ій годині роботу Верховної Ради зможуть розблокувати. І натякають на якісь такі методи, що, мовляв, робота поновиться, але всі, хто блокує, будуть відтиснені від цього всього.

Яким чином взагалі можна захищати свої інтереси, якщо цей опір зводиться до блокування трибуни? Це єдиний метод?


– На жаль, сьогодні в парламенті не можна розглянути питання, які вносяться опозицією, які цікавлять людей, тому що побудована безпринципна не за визначенням наших виборців, не за їх рішенням, не за їх голосуванням, а шляхом підкупу, шантажу, тиску більшість, для якої є тільки одна команда - ухвалювати, не зважаючи, що стосується сенсу, що стосується змісту, просто автоматично голосувати будь-які речі, які надаються з вулиці Банкової чи з вулиці Грушевського.

Це є дуже небезпечно, коли люди не відповідають за свої дії, а виконують вказівки, не розуміючи навіть іноді їхнього змісту. Тому безумовно опозиція може тільки привертати увагу до того, що відбувається у суспільстві, зокрема й таким шляхом, як блокування.

Хоча наші опоненти навіть цьому, єдиному, що залишилося опозиції шляху, протиставляють силу, бандитизм.

Я пам’ятаю, під час блокування трибуни, коли розглядалася здача Севастополя під Російський чорноморський флот, було просто реальне побиття депутатів від опозиції. При чому достатньо жорстоке. І дехто з людей ще й досі перебувають на лікуванні.

Тому, на жаль, нам протиставляють силу. Але ж цьому можемо протиставити тільки свої переконання, свою позицію.

– Тобто, ви просто оприлюдните свою позицію і сподіваєтеся, що буде якась реакція?


– Ми сподіваємося в першу чергу на підтримку людей. Без цієї підтримки безумовно опонувати цьому режиму, цій злочинній владі, тому що, на жаль, знову такі терміни повертаються з 2002, 2003 років, без підтримки людей опонувати неможливо.

– Пане Турчинов, Ви прекрасно розумієте, що коли вживаються подібні слова, на кшталт «злочинці», «злочинна влада», якщо це потім не доводиться у судах, воно виглядає, як недоведена справа, і повисає у повітрі.

Щодо Вас і щодо Юрія Луценка висунуті певні звинувачення, я не знаю, в якій формі вони оформлені, що ви підписували, нібито, документи…


Я вже збився з рахунку, скільки разів мене викликали на допит і в СБУ, і в ГПУ. Але й досі вони ще не придумали, в чому мене звинувачувати
Я вже збився з рахунку, скільки разів мене викликали на допит і в СБУ, і в ГПУ. Але й досі вони ще не придумали, в чому мене звинувачувати.

– Вони Вас як свідка теж викликають. Так?

– З однієї справи пробували – не виходить. З другої справи пробували – не виходить. З третьої справи – не виходить.

– Щодо справи водія Луценка. Там як?

В мене є інформація про те, що вони навіть підуть на те, щоб реанімувати справи часів «України без Кучми» або «Повстань, Україно!»
В мене є інформація про те, що вони навіть підуть на те, щоб реанімувати справи часів «України без Кучми» або «Повстань, Україно!»

– Щодо Шкіля, то це вже зробили.

– Так. В тому числі і щодо мене, тому що реальних звинувачень вони щодо моєї діяльності в Кабінеті Міністрі на посаді першого віце-прем’єр-міністра не змогли придумати.

– Ми маємо запитання від радіослухача.

Слухач: Пане Турчинов, якщо БЮТ прийде до влади, він скасує «харківські угоди» чи ні?

І друге. Можливо, треба об’єднатися з усіма іншими партіями, які є в опозиції?


– Безумовно, те, що було підписано у Харкові, суперечить національним інтересам нашої держави. І ми категорично виступаємо проти цього. Нам треба захистити і територіальну цілісність країни, і її національні інтереси. Саме тому ми продовжуємо боротися за політичну владу, протиставляючи свою позицію позиції, яка сьогодні нав’язується суспільству чинними керівниками.

Що стосується об’єднання...

– Можливо, захищатися легше об’єднаними?

Ми не радикальна опозиція
Разом з нами сьогодні працюють партія «Реформи і порядок», НРУ.

Що стосується багатьох інших політичних партій, то дуже важко і небезпечно в авторитарній, тоталітарній країні працювати в опозиції. В чесній, відвертій опозиції, яку влада називає «радикальною». Ми не радикальна опозиція, ми просто опозиція чесна, яка захищає інтереси своєї країни і людей, які тут живуть.

– Відкриту підтримку, здається, тільки Яценюк висловив пані Тимошенко.

Що стосується штатної опозиції, то проблем немає. Що стосується реальної, то черга до нас не стоїть
Чому? Гриценко висловив. Багато інших політиків висловили підтримку. Стати поруч в опозиції в переломі за країну сьогодні багато хто ризикує. Краще для багатьох, тих, хто називає себе «опозицією», домовлятися з владою і виконувати функцію опозиції. Такі, як, наприклад, виконує Жириновський в Російській Федерації або інші, як в Білорусі є штатні опозиціонери.

Що стосується штатної опозиції, то отут проблем немає. Що стосується реальної, чесної опозиції, то отут в нас черга до нас не стоїть.

Підсумок може бути тільки один. Поки не тільки політики, а й люди не будуть захищати свої права, ця влада буде нахабніти і перетворить нашу країну на тоталітарний полігон своїх інтересів.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG