Доступність посилання

ТОП новини

За затримку з оплатою житлокомпослуг стягуватимуть пеню – закон


Верховна Рада відновила стягнення пені за затримку з оплатою житлово-комунальних послуг, починаючи з 1 січня 2011 року. За ухвалення в цілому відповідного законопроекту, розробленого Кабінетом Міністрів, проголосували 255 депутатів при мінімально необхідних 226.

Документ передбачає, що розрахунок і стягнення пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги здійснюється на суму заборгованості, що утворилася.

Відповідно до пояснювальної записки до законопроекту, через відсутність санкцій за несплату житлово-комунальних послуг підприємства ЖКГ не мають можливості вживати дієвих заходів для зменшення заборгованості населення за спожиті послуги.

«Проблема розрахунків населення й погашення громадянами заборгованості за спожиті комунальні послуги характерна для всіх регіонів України. Основними причинами такої ситуації є відсутність механізму примусового стягнення заборгованості, малоефективні заходи впливу на неплатників», – йдеться в пояснювальній записці.

Також у документі мовиться, що поновлення пені не вплине на соціально незахищені верстви населення, оскільки вони одержують субсидії і вчасно розраховуються за спожиті послуги.

Окремим рішенням Верховна Рада також доручила Кабінету Міністрів протягом першого кварталу 2011 року забезпечити ліквідацію заборгованості із зарплати на підприємствах всіх форм власності й надати відповідну інформацію в парламент до 1 квітня 2011 року.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив: якщо це доручення Ради не буде виконано Кабміном, парламент знову повернеться до питання пені за прострочення оплати житлокомпослуг і розгляне доцільність її існування.

Верховна Рада заборонила стягувати пеню в 1996 році у зв’язку з масовими затримками виплати заробітних плат і пенсій.
XS
SM
MD
LG