Доступність посилання

ТОП новини

Після бійки у Верховній Раді запалили лампадки


Під час бійки у Верховній Раді
Під час бійки у Верховній Раді

Київ – У п’ятницю депутати від опозиції запалили на своїх місцях лампадки. Вони поминали демократію. Так депутати-б'ютівці відреагували на силове розблокування депутатами-регіоналами парламентської трибуни в четвер увечері. Внаслідок побиття до лікарні потрапило шестеро депутатів-опозиціонерів, з яких п’ятеро залишалися в лікарні за станом на другу половину п’ятниці. Опозиція вимагає порушення кримінальної справи та відставки спікера парламенту Володимира Литвина.

Розблокування парламентської президії закінчилося бійкою, в перебігу якої регіонали побили колег б'ютівців. Як повідомив Радіо Свобода прес-секретар фракції БЮТ-«Батьківщина» Тарас Пастушенко, після розблокування до лікарні потрапило шестеро б'ютівців, із яких п’ятеро були госпіталізовані.

«У мене струс мозку, – розповів Радіо Свобода один із постраждалих депутатів-б'ютівців Михайло Волинець, – пошкоджені щелепа і перенісся. Вчора мені на рублену рану на голові наклали шви. Спочатку мені кулаками розбили обличчя, а депутат із Партії регіонів Цюрко взяв стілець і з висоти кинув його мені на голову. І цей важкий стілець у мене на голові розбився».

Бійка у Верховній Раді
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Сьогодні опозиційні фракції НУНС та БЮТ-«Батьківщина» зажадали відставки спікера Володимира Литвина та порушення кримінальної справи проти депутатів, які били своїх колег. За словами депутатів-опозиціонерів, спікер, без сумніву, сприяв тому, щоб у сесійній залі вимкнули світло і бійку було складно зняти на відео.

Янукович закликав усіх депутатів піднімати культуру

За словами речника Генпрокуратури Юрія Бойченка, прокуратура Києва проводить перевірку з приводу інциденту, що стався в парламенті. Проте постраждалий депутат Михайло Волинець зазначив, що жоден працівник прокуратури до нього не звертався. Також опозиціонери висловлюють сумнів щодо об’єктивності розслідування. Адже в подіях активну участь брав син Генерального прокурора – депутат-регіонал Артем Пшонка.

Після того, як перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов намагався заперечити факт побиття опозиціонерів, парламентські журналісти оголосили йому бойкот. Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що опозиціонери змусили їх піти на радикальні кроки і йому не соромно за своїх колег-однопартійців.

«Ми зробили все, щоб піти на компроміс із нашими колегами з опозиційної фракції. Ми пристали на їхні вимоги, які вони потім почали змінювати. Нам стало зрозуміло, що вони не хочуть прийти до якогось компромісу, а хочуть просто заблокувати роботу парламенту до кінця року. Коли ми довідалися, що їхні колеги принесли ланцюги та монтировки, ми зрозуміли, що ситуація може розвиватися за непередбачуваним сценарієм. Тому ми змушені були вдатись до дій, які дозволили б розблокувати роботу парламенту. Тому, наголошую, соромно було б тоді, коли влада не може забезпечити свою роботу», – зазначив Олександр Єфремов.

Коментуючи події в парламенті, Президент Віктор Янукович засудив силове протистояння між депутатами і закликав політиків домовитися й підняти рівень політичної культури.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG