Доступність посилання

ТОП новини

53 депутатів просять КСУ оцінити конституційність Податкового кодексу


П’ятдесят три народні депутати України звернулися до Конституційного Суду з поданням про визнання Податкового кодексу в цілому неконституційним, мотивуючи це тим, що документ ухвалений із порушенням 15 статей Основного закону і має дискримінаційний характер.

Про це повідомила прес-служба парламентського комітету з питань промислової та регуляторної політики і підприємництва.

«Згідно з Бюджетним кодексом, щоб набути чинності 1 січня наступного року, як того хоче уряд, Податковий кодекс має бути офіційно оприлюднений до 15 серпня цього року. Оскільки Податковий кодекс ухвалено тільки в грудні, згідно із законом він може набути чинності лише через рік – із 1 січня 2012 року. Інакше це буде прямим порушенням законодавства», – наведено в повідомленні слова голови комітету, співавтора подання Наталії Королевської.

Як стверджують автори подання, результатом поспішного ухвалення Податкового кодексу стане хаос у фінансово-бюджетній політиці держави.

«У результаті ухвалення Податкового кодексу українська економіка втратить соціальну спрямованість, значно погіршиться фінансове та соціальне забезпечення громадян, будуть порушені права власності, права на достатній рівень життя, презумпція невинуватості, а також буде втрачене рівноправ’я усіх суб’єктів права власності перед законом, що дає усі підстави визнати Податковий кодекс неконституційним», – наголосила Королевська.

3 грудня Президент Віктор Янукович підписав Податковий кодекс, ухвалений парламентом 2 грудня з урахуванням його пропозицій.

Ухвалення цього документа спровокувало багатотисячні протестні акції в Києві й регіонах.
XS
SM
MD
LG