Доступність посилання

ТОП новини

Український спостерігач від ОБСЄ не поділяє реакції місії щодо виборів у Білорусі


Олександр Стоян
Олександр Стоян

Прага – Реакції на вибори у Білорусі суттєво різняться. ЄС та США засудили застосування сили проти учасників мітингів, президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що вважає президентські вибори в Білорусі внутрішньою справою цієї держави. Голова місії ОБСЄ Тоні Ллойд зазначив, що ці вибори не стали «новим політичним стартом, який необхідний Білорусі». За його словами, складно дати позитивну оцінку виборам – через порушення при підрахунку голосів і жорстоке придушення владою акцій протесту опозиції. Один із членів делегації спостерігачів ОБСЄ на цих виборах – депутат від Партії регіонів – колишній голова Федерації профспілок України Олександр Стоян. Телефоном із Мінська він розповів Радіо Свобода, що не поділяє таку оцінку виборів.

– По-перше, від ОБСЄ було дуже багато представників. Були як рядові члени ОБСЄ, такі, як я: у нас був ще представник нашої політичної сили – Блоку Литвина (Юрій Литвин – ред.), були від комуністів (Марина Перестенко – ред.), ми втрьох їздили-дивилися. І є думка керівництва ОБСЄ – чиновників. Наша позиція не співпадає. Ми були на дільницях, ми дивилися, що вибори проходили спокійно, кожен громадянин мав право виявити свою волю. Те, що ми чули, що заявили керівники ОБСЄ – принаймні вони б могли зібрати нас, спитати нашу думку і висловити колегіальну думку. На жаль, такої колегіальної думки не було. Як буде себе Україна поводити? Ну я не можу відповідати за Україну, але я переконаний, що моя політична сила – фракція Партії регіонів привітає вибори білоруського народу.

– А як Ви оцінюєте дії білоруського ЗМОПу, який жорстоко розігнав демонстрантів, адже є відео-кадри з побиттями?

– Я не можу коментувати те, що не бачив. Я ще раз підкреслюю: я бачив, коли йшли декілька тисяч людей на майдан Незалежності, бо якраз там мій готель «Мінськ» розташований. Люди скандували, люди несли прапори – ось цю частину я бачив. Інше, що відбувалося, я вже потім побачив по телебаченню, і я думаю, що те, що певні політичні опозиційні сили спровокували людей, особливо молодь, бити громадські приміщення, державні приміщення – це не є ознакою демократії в одній країні.

– А реакцію на такі дії (побиття людей) Ви вважаєте ознакою демократії?

– Я не бачив, хто кого бив, але за інформацією, яка є на телебаченні, яку нам потім розповідали, то там постраждали як із однієї, так і з іншої сторони – і міліціонери постраждали, і ті люди, які брали участь у цих погромах, я би сказав.

– Отже, підсумовуючи: Ви вважаєте, що вибори пройшли демократично, що позиція, яку висловив голова місії ОБСЄ Тоні Ллойд – не відповідає реакції всіх учасників делегації, які спостерігали за виборами?

– Так, я можу це підтвердити.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG