Доступність посилання

ТОП новини

Білий Дім вірить, що Сенат ратифікує угоду про СНО


Адміністрація президента США Барака Обами вірить, що Сенат Конгресу країни ратифікує Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь із Росією, перш ніж нинішній склад Сенату закінчить роботу наприкінці року, заявив речник Білого Дому Роберт Ґіббз на прес-конференції в понеділок.

Представники Обаминої Демократичної партії домагаються схвалення договору нинішнім складом Сенату, бо в новому складі, який збереться в січні, демократів буде менше, ніж нині.

Наразі зі 100 сенаторів 58 демократів і 42 республіканці, наступного ж року перевага демократів скоротиться до 53 проти 47. Тим часом для ратифікації договору необхідно принаймні 67 голосів, для чого доведеться переконати певну кількість республіканців-супротивників угоди.

Республіканська партія вважає, що документ обмежує можливості Сполучених Штатів Америки в галузі національної безпеки. При цьому дехто з республіканців ладен підтримати договір у разі, якщо в нього внесуть певні зміни.

Раніше в понеділок Росія попередила США, що спроби внести до тексту договору будь-які зміни знищать його. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що договір не може бути предметом нових переговорів.

У Росії на ратифікацію угоди очікують відразу після ратифікації у США або принаймні тоді, коли її схвалення в Вашингтоні буде гарантоване. Президенти двох держав свого часу вирішили, що парламенти їхніх країн мали б ратифікувати договір синхронно.

Для набуття новим договором чинності його мають перед підписанням президентами двох держав і обміном ратифікаційними грамотами затвердити у США Сенат Конгресу, а в Росії обидві палати Федеральних зборів (парламенту) – Державна дума (нижня палата) і Рада федерації (верхня палата).

Цей договір, відомий у Сполучених Штатах за скороченням “New START”, а в Росії – «СНВ-III», має відчутно скоротити ядерні арсенали двох країн і запровадити нові механізми контролю. Барак Обама і Дмитро Медведєв підписали його по тривалих переговорах у квітні. Він має замінити попередній такий договір, термін чинності якого закінчився в грудні минулого року.

Договір, серед іншого, обмежує кількість боєголовок, які має на бойовому чергуванні кожна сторона, до 1 тисячі 550 одиниць, що істотно менше, ніж є нині (понад 2 з половиною тисячі одиниць у Росії проти більш як 2 тисяч одиниць у США), і значно менше, ніж передбачали попередні такі договори.

Сторони також мають обмежити кількість своїх засобів доставки ядерних боєзарядів (міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет на підводних човнах і стратегічних бомбардувальників-ракетоносців), які перебувають на бойовому чергуванні, до 700 одиниць, а загальну кількість таких засобів – до 800 одиниць.
XS
SM
MD
LG