Доступність посилання

ТОП новини

Сенат США готовий до ратифікації договору щодо СНО з Росією


Демократична більшість в американському Сенаті відхилила пропоновані республіканцями поправки до нового договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО) з Росією. Білий дім у зв’язку з цим висловив переконання, що ця палата Конгресу ратифікує угоду до різдвяних канікул.

Сенатори від Республіканської партії прагнули внести зміни з метою збільшення кількості інспекцій, а також пропонували розпочати переговори з Москвою щодо тактичної ядерної зброї. Раніше міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров застеріг від будь-яких поправок до договору.

Договір, підписаний президентами Бараком Обамою та Дмитром Медведєвим у квітні, передбачає скорочення кількості стратегічних ядерних боєзарядів, які стоять на бойовому чергуванні, до 1550 одиниць із кожної сторони протягом семи років.

Офіційний представник Білого дому Роберт Ґіббз заявив: «Договір може бути ратифікований до свят. Цей документ, узгоджений протягом багатьох місяців, підписаний двома президентами у квітні в Празі, проаналізований і перевірений з того часу. До того ж, дискусія, яка відбулася у стінах Конгресу, перевищує час обговорення для багатьох подібних договорів, укладених раніше».

Для ратифікації договору за нього мають проголосувати принаймні 67 зі 100 сенаторів. Для набуття чинності цей документ також має бути схвалений парламентом Росії.
XS
SM
MD
LG