Доступність посилання

ТОП новини

У Чорнобильській зоні готуються з нового року приймати туристів


Чорнобильська зона та зона відчуження з січня 2011 року зможе прийняти туристів, повідомила директор Держпідприємства «Чорнобильінтерінформ» Оксана Нор.

«Існує дуже великий запит, люди хочуть поїхати, їм цікаво почути, побачити, дізнатися, тому ми ухвалили рішення розробити такий механізм, який дасть змогу організувати системне відвідування зони», – сказала Оксана Нор.

За її словами, вже провели всі необхідні дослідження, зробили вимірювання на території зони і, виходячи з цього, розробили низку туристичних маршрутів. Наступним етапом є укладення договорів із туристичними компаніями, які возитимуть туристів на територію зони відчуження.

«Зможуть надавати послуги ті компанії, з якими ми підпишемо договори про співпрацю», – сказала директор Держпідприємства «Чорнобильінтерінформ», повідомивши, що основним критерієм під час відбору туристичних компаній буде їхній авторитет, а також здатність надати якомога якісніші послуги за найменшу ціну.

При цьому вона не змогла назвати кількість компаній, які організовуватимуть такі поїздки, та прогнозовану вартість екскурсії.

Водночас Оксана Нор заявила: «Людина має розуміти, що це її вибір. І вона усвідомлено має виконувати ті правила з радіаційної безпеки, які до неї донесуть, при чому під особистий розпис на початку відвідування».

За її словами, маршрути поїздок на територію зони відчуження вибрані так, щоб туристи перебували якомога далі від найбільш забрудненої місцевості, крім того, усе спрямовано на те, щоб мінімізувати дозу радіації, отриману під час відвідування зони.

При цьому директор Департаменту охорони здоров’я та медико-біологічного захисту МНС України Петро Валянський заявив, що усі розроблені маршрути у зону відчуження розроблялися і погоджувалися з Міністерством охорони здоров’я. За його словами, на сьогодні фахівці відзначають, що без ризику для здоров’я у сертифікованих місцях зони відчуження кожна людина може перебувати до п’яти діб.
XS
SM
MD
LG