Доступність посилання

ТОП новини

Український спостерігач-комуніст від ОБСЄ не має зауважень до виборів у Білорусі


Один із членів делегації спостерігачів ОБСЄ на виборах у Білорусі, народний депутат від КПУ Марина Перестенко заявляє, що в неї не виникло застережень щодо перебігу виборів президента в Білорусі.

«У мене не виникло ніяких претензій. До роботи всіх дільниць, на яких ми були присутні як представники ОБСЄ, зауважень не було. ОБСЄ має визначену форму, в якій по пунктах усе розписано: наявність агітації, опечатані урни, кількість людей, кількість тих, хто проголосував на даний момент, видача бюлетенів. Тобто, щоб усе по пунктах відповідало чинному законодавству. При нас не було жодних порушень прав людини, ані агітації у дворах перед виборчою дільницею або тим більше якихось загроз», – заявила Перестенко в інтерв’ю Радіо Свобода.

Щодо розгону акції опозиції 19 грудня ввечері спостерігач заявила, що «демонстрантів розігнали уже після завершення виборчої кампанії і коментувати цього я не можу, бо це було не в моїй присутності».

Сьогодні Міністерство закордонних справ України заявило, що занепокоєне непропорційним застосуванням сили під час акцій протестів на президентських виборах у Білорусі.

Водночас, як повідомив директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин, остаточну оцінку перебігу кампанії та результатів виборів у білорусі Україна базуватиме на основі висновків місії міжнародних спостерігачів, до якої входили також і представники України, що представляли Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини та Парламентську Асамблею ОБСЄ.

Суди білоруської столиці засудили близько 600 учасників несанкціонованої акції опозиції до адміністративних арештів.

За офіційними даними, на виборах президента Білорусі переміг чинний глава держави Олександр Лукашенко. Опозиція заявляє про фальсифікації під час голосування.

Вчора голова місії ОБСЄ заявив, що ці вибори не стали «новим політичним стартом, який необхідний Білорусі».
XS
SM
MD
LG