Доступність посилання

ТОП новини

У карній справі проти Тимошенко, ймовірно, є політичний підтекст – європейські експерти


Юлія Тимошенко біля будівлі Генеральної прокуратури, Київ, 20 грудня 2010 року
Юлія Тимошенко біля будівлі Генеральної прокуратури, Київ, 20 грудня 2010 року

Брюссель – Західні політологи вважають, що кримінальне переслідування колишнього прем’єра та лiдера опозицiї Юлії Тимошенко має політичне пiдґрунття, хоча не виключають ймовірності самого факту зловживань. Але оскiльки зловживання були вiдомi i за попереднiх прем’єрiв, то вони вважають, що правосуддя використовується вибiрково для послаблення опозицiї. Саме так коментують європейські експерти висунуте Генпрокуратурою України обвинувачення колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко у нецільовому використанні державних коштів.

Марта Ярошевич із варшавського «Центру східних досліджень» вважає, що за обвинуваченнями Юлії Тимошенко, можливо, криється стратегія залякування всієї української опозиції. Хоча, на її думку, ймовірніше, що в такий спосіб нинішня влада намагається позбутися харизматичного політичного лідера в майбутньому українському парламенті.

«Я не можу судити, чи було це зловживанням, з огляду на українські закони. Можливо. Але з іншого боку, нецільове використання державних коштів було поширене й у часи прем’єрства Януковича. Тому, безумовно, «справа Тимошенко» – політично мотивована. Я б не назвала це «терором української опозиції з боку Януковича», але, вочевидь, він таким чином намагається обмежити свободу дій Юлії Тимошенко. Я не думаю, що дійде до її арешту. Тим часом, якщо її судитимуть і визнають винною, то згідно з законом, вона не зможе знову бути обраною членом парламенту на наступних виборах. Гадаю, що найбільшою проблемою Януковича є можливість пані Тимошенко залишатися у парламенті. Вона – харизматичний лідер і тому може завадити діяльності його Партії регіонів», – вважає Марта Ярошевич, голова департаменту України, Росії та Білорусі «Центру східних досліджень», що у Варшаві.

«Україна настільки корумпована, що врешті-решт, мене ніщо не здивує»

А от французький політолог, професор паризького «Інституту вивчення Сходу» Анн де Тенґі каже, що з огляду на поширену корупцію в Україні, якщо виявиться вина Юлії Тимошенко, то це її не здивує. Водночас французька дослідниця української тематики припускає, що ця справа може бути політично керованою .

«По-перше, я нічого не знаю достеменно, тож усе повинен визначити суд. По-друге, загальновідомо, що на всіх рівнях української політики існує глибока корупція. Стверджувати, що пані Тимошенко вчинила щось протизаконне, нині неможливо, хоча загалом Україна настільки корумпована, що, зрештою, мене ніщо не здивує. По-третє, мені видається дуже ймовірним те, що цей вид звинувачень, ця справа має політичну інструменталізацію. Політичні стосунки в Україні дуже складні, хаотичні й, по-правді кажучи, нецивілізовані. Тож, з огляду на це, сценарій (політичного підтексту) ми відкидати не можемо», – зауважила французький політолог.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG