Доступність посилання

ТОП новини

Путін відкрив військовий меморіал «замість» грузинського


Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін відкрив сьогодні в Москві меморіал радянським воїнам Другої Світової війни, який, за задумом, мав символічно відтворити розібраний рік тому в Кутаїсі в Грузії пам’ятник.

Виступаючи на церемонії на Поклонній горі в російській столиці, Путін назвав демонтаж грузинського пам’ятника «ганебним актом державного вандалізму».

У церемонії також узяли участь грузинські проросійські опозиційні діячі Ніно Бурджанадзе і Зураб Ногаїделі, які потім мали й окремі авдієнції у Путіна.

У Грузії речниця Міністерства закордонних справ Ніно Каландадзе, виступаючи перед журналістами, різко скритикувала московську акцію. За її словами, це було «намагання переконати громадськість, нібито Грузія не цінує загиблих у Другій Світовій війні».

І Росія, і проросійська грузинська опозиція щоразу говорять про «варварство» й «вандалізм», «знесення пам’ятника» в Кутаїсі і «наругу над пам’яттю загиблих у Великій вітчизняній війні», замовчуючи справжні обставини.

«Меморіал слави» в Кутаїсі, збудований на початку 1980-х років і останніми десятиліттями практично бездоглядний, демонтували через поганий стан минулого року. Приблизно 40-метрову бетонну стелу, частину «Меморіалу слави», яка була в пошкодженому стані й ремонт якої визнали недоцільним, підірвали; при цьому через порушення правил безпеки загинули двоє перехожих, іще кілька людей були травмовані.

Головну ж частину меморіалу, постать вершника на коні, після реставрації мають встановити в іншому місці. А на пустищі, де стояв старий меморіал, мають збудувати нове приміщення грузинського парламенту, який вирішив працювати по черзі в Тбілісі й Кутаїсі, двох найбільших містах Грузії.

Московський пам’ятник, усупереч первісним твердженням, мало нагадує кутаїський. Це скульптурне зображення сцени встановлення червоного прапора на будівлі Рейхстагу в Берліні, у якому, за офіційною радянською версією, брали участь росіянин Микола Єгоров і грузин Мелітон Кантарія; лише позаду стоїть невелика бетонна стела, що нагадує демонтовану в Кутаїсі.
XS
SM
MD
LG