Доступність посилання

ТОП новини

Росія ратифікує угоду про СНО вже наступного року – голова комітету


Нижня палата Федеральних зборів (парламенту) Росії, Державна дума, в п’ятницю проведе тільки перше з трьох читань законопроекту про ратифікацію договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь зі США, заявив у четвер голова комітету з міжнародних справ Держдуми Костянтин Косачов.

За його словами, подальша робота над законопроектом про ратифікацію триватиме вже після новорічної перерви в січні наступного року.

Він додав, що російські парламентарі мають дбайливо вивчити зміст резолюції про ратифікацію цього договору Сенату Конгресу США, який остаточно ухвалив її в середу.

Косачов уточнив, що процедура з трьома читаннями законопроекту відповідає російському законодавству і регламентові Держдуми, і його комітет рекомендував розгляд саме в трьох читаннях.

Зазвичай ратифікація міжнародних договорів у парламенті Росії відбувається в одному-єдиному читанні. Російське агентство «РІА-Новості» наводить слова заступника голови комітету з міжнародних справ Держдуми Леоніда Калашникова, що це був би перший випадок ратифікації в трьох читаннях.

А перший заступник голови цього комітету Леонід Слуцький заявив цьому ж агентству, що припускає на п’ятницю обидві можливості – і розгляд у першому з трьох читань, і остаточну ратифікацію в єдиному читанні. За його словами, це остаточно вирішить рада Держдуми, можливо, вже в п’ятницю вранці.

Раніше в четвер спікери обох палат російського парламенту – і Державної думи, і Ради федерації – говорили, що їхні палати можуть остаточно ратифікувати договір уже в п’ятницю.

Верхня палата, Рада федерації, отримує законопроект на розгляд після того, як його остаточно ухвалює Державна дума.

Для набуття ним чинності його мають після затвердження у США Сенатом, а в Росії обома палатами парламенту підписати президенти двох держав і країни мають обмінятися ратифікаційними грамотами.

Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь, відомий у Сполучених Штатах за скороченням “New START”, а в Росії – «СНВ-III», має, зокрема, приблизно на 30 відсотків скоротити кількість боєголовок на бойовому чергуванні двох країн і запровадити нові механізми контролю.

XS
SM
MD
LG