Доступність посилання

ТОП новини

В Європарламенті відбудеться спецзасідання по Білорусі


У Європейському парламенті відбудеться спеціальне засідання, присвячене ситуації в Білорусі після виборів 19 грудня цього року і масового розгону мирних демонстрантів у Мінську. Про це повідомляє прес-служба президента Європарламенту.

«Після консультацій, проведених президентом Європарламенту Єжи Бузеком із керівниками відповідних комітетів і делегацій Європарламенту, ухвалили рішення провести спеціальне спільне засідання по ситуації в Білорусі», – повідомляє прес-служба.

Засідання відбудеться в середу, 12 січня. У ньому візьмуть участь члени Комітету з питань закордонних справ Європарламенту, підкомітету з прав людини, делегацій Європарламенту в Парламентській Асамблеї Euronest (ЄС – країни-учасниці «Східного партнерства») і зі зв’язків із Білоруссю, а також президент Європарламенту.

«Важливо, щоб ми підтримували тиск на уряд Олександра Лукашенка на найвищому рівні після насильства в Білорусі. Європейський парламент оцінить проведення президентських виборів, а також наступні події, включаючи надмірне і непропорційне використання сили владою Білорусі, побиття і затримання кандидатів у президенти, а також жорстокість стосовно журналістів і активістів громадянського суспільства», – заявив із цього приводу Бузек.

За його словами, під час засідання депутати обговорять можливу майбутню відповідь ЄС на події в Мінську.

Бузек також укотре закликав владу Білорусі звільнити усіх затриманих 19 грудня.

Минулої неділі в Білорусі відбулися президентські вибори на яких, за даними Центральної виборчої комісії країни, переміг чинний глава держави Олександр Лукашенко, одержавши близько 80% голосів виборців.

Увечері 19 грудня міліція жорстоко розягнала акції протесту опозиції, заарештувавши понад 600 людей, серед яких сім опозиційних кандидатів у президенти.
XS
SM
MD
LG