Доступність посилання

ТОП новини

У Молдові остаточно затверджені результати листопадових виборів


Конституційний суд Молдови затвердив у п’ятницю результати дострокових парламентських виборів, що їх Центральна виборча комісія країни оголосила після перерахунку голосів.

Перерахунок здійснили на вимогу опозиційної Партії комуністів Республіки Молдови, яка звинувачувала владу в фальсифікаціях.

До новообраного в листопаді парламенту, крім комуністів, пройшли також три з чотирьох партій проєвропейського Альянсу за європейську інтеграцію – Ліберально-демократична партія Молдови, Демократична партія Молдови і Ліберальна партія.

При цьому Альянс зміцнив своє представництво, комуністи ж втратили кілька місць. Але владній коаліції все ж бракує двох голосів, щоб забезпечити обрання в парламенті президента країни.

Саме неможливість обрати президента, для чого потрібен принаймні 61 голос із загалом 101, в поділеному на комуністів та їхніх супротивників парламенті Молдови приводила до дострокових виборів парламенту вже двічі за останні півтора року. За Конституцією, парламент Молдови має бути розпущений, якщо з двох спроб не зміг обрати президента країни, але при цьому не частіше як раз на рік.

Референдум у вересні, який мав на меті повернути прямі вибори президента Молдови, був визнаний таким, що не відбувся, через низьку явку.
XS
SM
MD
LG