Доступність посилання

ТОП новини

В українській бібліотеці в Москві скасують заходи на канікули – директор


Директор Бібліотеки української літератури в Москві Наталія Шаріна вважає, що її бібліотека скасує новорічні дитячі програми, які вона звичайно планує на канікули, і не плануватиме на цей час додаткових заходів.

За її словами, які наводить агентство «УНІАН», це робиться для того, щоб не наражати на небезпеку читачів і тим більше дітей.

Водночас вона повідомила, що програма заходів, запланована з 11 січня, після свят, має пройти в повному обсязі. Директор сподівається, що в Бібліотеки «не виникне нових умов», які змусили б відмовитися від проведення й цих заходів.

Як сказала Шаріна, керівництво бібліотеки спільно з управлінням культури Центрального адміністративного округу Москви вирішили, що у зв’язку з подіями, що сталися в суботу, працівники бібліотеки виходитимуть на роботу, а після завершення робочого дня опечатуватимуть свої кабінети, щоб «не було нічного проникнення, щоб не було провокацій» і щоб ніхто нічого не підкинув.

Директор бібліотеки зазначила, що в цей період читачі зможуть здати книги, але нормально бібліотека працювати не зможе.

За її словами, зараз із бібліотекою працюють адвокати, й почався «нормальний юридичний супровід».

Раніше в понеділок департамент інформаційної політики Міністерства закордонних справ України заявив, що культурно-просвітницька робота Бібліотеки української літератури в Москві не припинялася, зокрема, до кінця цього року й на початку наступного року «відбудуться всі раніше заплановані літературні читання, презентації та інші просвітницькі заходи».

«Усі заплановані до Новорічних і Різдвяних свят заходи для української громади Москви, в тому числі й у рамках української недільної школи, що діє на базі бібліотеки, також відбудуться за планом», – мовилося в повідомленні МЗС України.

У неділю директор бібліотеки Наталія Шаріна повідомила, що бібліотека була опечатана і закрита після двох обшуків, що пройшли минулого тижня в четвер і п’ятницю.

Тоді, зокрема, відділ боротьби з екстремізмом МВС Росії під час обшуку вилучив із Бібліотеки української літератури у Москві понад 50 книжок для проведення психолого-лінгвістичної експертизи. Працівники міліції в електронному каталозі набрали слово «націоналізм» і вилучили всі видання, в яких було виявлено це слово. Це, зокрема, книжки про митрополита Андрея Шептицького, про ОУН і УПА, про діяльність руху «Пора», а також примірники газет «Нація і держава», «Шлях перемоги», «Українське слово». До списку також потрапило видання «Національна безпека України» тощо.

За словами директора, вилучили й жорсткі диски з комп’ютерів, а також читацькі квитки.

Шаріна розповіла також про те, що в бібліотеці не виявили жодного видання, яке в Росії було б офіційно визнане за екстремістське, але правоохоронці робили спроби підкинути принесену з собою літературу на книжкові полиці, а коли цю спробу припинили, пакунок із нею підкинули вже в сміття, що вивозилося з бібліотеки; відтак працівники МВС забрали цей пакунок.

Бібліотека української літератури в столиці Росії є установою влади міста Москви.
XS
SM
MD
LG