Доступність посилання

ТОП новини

Економіка зростає, але із кризи не виборсалася


Микола Азаров
Микола Азаров

Київ – Цього року Україна стабілізувала бюджетні витрати, досягла суттєвого зростання в багатьох галузях, тож за два роки вона зможе повністю подолати наслідки кризи, заявив сьогодні Прем’єр-міністр України Микола Азаров. Голова уряду прогнозує, що за такої динаміки Україна за два роки досягне докризового рівня розвитку, і до економіки ринуть інвестиції. Утім експерти роблять менш оптимістичні підсумки року, що минає, та прогнози на наступний.

Цього року темпи економічного зростання України склали майже п’ять відсотків, промисловість виросла на всі 20, інфляція знизилася на чверть, а валютний курс стабілізувався. Такі дані навів сьогодні прем’єр-міністр України Микола Азаров на прес-конференції за підсумками року.

Також він відзвітував і про стабілізацію фінансового сектора: знизилися дефіцит Пенсійного фонду та борги із зарплатні, зменшилася заборгованість «Нафтогазу» та інших національних компаній, а недержавним уряд почав повертати ПДВ.

Стратегія уряду дала результат – Азаров

Микола Азаров назвав конкретні сфери економіки, які показали позитивну динаміку:

«Якщо ми маємо значне зростання промислового виробництва, якщо ожили будівельні майданчики в усіх куточках країни, якщо запрацювало машинобудування, якщо ми маємо пожвавлення внутрішнього ринку – спрацювала наша стратегія чи ні? – запитує прем’єр. – За цей рік Україні тричі підвищили рейтинг, нам почали вірити,і маємо нормальні програми співпраці з МВФ».

З поміж проблем, які вдалося подолати лише частково, прем’єр-міністр назвав рівень інфляції, повільне зростання обсягів інвестицій та великий зовнішній борг України. Микола Азаров заявляє, що ці та інші труднощі зумовлені винятково від’ємними результатами попереднього уряду.

«Це приклад, коли дурість помножена на амбіції дають унікальні результати, ковтати які доведеться роками. Так, минулого року ВВП повернувся до проказників 2005 року, інвестиції в основний капітал – до 2004-го, будівництво – до рівнів 1996 року, коли взагалі нічого не будувалося!», – пояснює голова українського уряду.

За 10 років – наздогнати Європу

Утім прем’єр прогнозує, що уряд здатний підняти економіку і вже у 2012 році вона покаже зростання відносно докризових показників. За цей час, вважає прем’єр, дадуть результати зменшення ліцензованих видів діяльності, спрощення будівельної документації та право не платити податки від сум, які ідуть на модернізацію. Якщо ж тенденція зростання збережеться на 10 років – Микола Азаров не виключає, що Україна досягне економічного рівня провідних європейських держав.

«Вся економіка має складатися з передових технологій. Скажіть, чому не ми винайшли та виробляємо ай-фони та ай-пади? Хіба це складніше за космічні технології, за політ на Місяць? Набагато простіше!» – каже він.

Зростання економіки, близьке до рівня, який заявляє уряд, прогнозує і виконавчий директор фонду Блейзера в Україні Олег Устенко.

Експерти: палиці в колесах зростання – експортна орієнтованість та неефективні дії уряду

Однак на його думку, позитивну динаміку можуть звести нанівець структурні проблеми, які залишаються в українській економіці:

«Є чітка кореляція між цінами на метал і зростанням економіки в Україні. Зазвичай, коли метал у світі дорожчає, в Україні зростає ВВП. Це і добре, і погано. Бо економіка залишається експортно орієнтованою, із нерозвиненим внутрішнім ринком. З іншого боку, уряд ініціює структурні реформи, які можуть стати серйозним драйвером для росту», – прогнозує Олег Устенко.

Натомість директор економічних програм центру Разумкова Василь Юрчишин вважає економічне покращення цього року незначним, а сьогоднішні дії уряду із подолання кризи – недостатніми.

«5% зростання ВВП за умови утричі більшого минулорічного падіння – означає, що ми досі в низині, і вихід з неї такими темпами триватиме декілька років, – вважає Василь Юрчишин. – Не можна говорити про відновлення будівельної галузі, суперечливі показники і в аграрному секторі: негативну роль зіграло обмеження експорту в час, коли ціни у світі були високими. Інфляція поглинає незначне номінальне зростання добробуту населення. Новий бюджет не став інструментарієм. Загалом, низький рівень відновлення економіки свідчить про розбалансовану політику».

Експерт наголошує, що зростання цього року найбільше зумовлене глибиною падіння під час кризи та об’єктивними тенденціями до самостійного відновлення економіки.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG