Доступність посилання

ТОП новини

Під час акцій протесту в Мінську затримали двох українців – МЗС


Під час акцій протесту в Мінську в день виборів президента Білорусі 19 грудня затримали двох українців, повідомили в Міністерстві закордонних справ України.

«Учора ввечері Посольству України у Білорусі стало відомо, що в ізоляторі тимчасового утримання перебуває ще один громадянин України, затриманий 19 грудня в день виборів», – повідомив речник МЗС Олександр Дикусаров.

Раніше МЗС повідомляло, що під час акцій протесту затримали одного громадянина України, який прийшов на мітинг зі своїми родичами з Білорусі. Його заарештували на десять діб.

За словами Дикусарова, офіційне повідомлення від білоруської сторони про затримання другого українця не надходило, що суперечить консульській конвенції між Україною та Білоруссю від 20 січня 2009 року. Дипломат пояснив, що, відповідно до цього документа, компетентні органи країни перебування в найкоротші терміни, але не пізніше ніж за чотири дні після застосування відповідних заходів, мають повідомляти відповідного консульського посадовця іншої країни про затримання, арешт чи будь-яке інше обмеження свободи громадянина.

Тим часом, як повідомляє прес-служба МЗС, відомство наполягає на невідкладному звільненні українців, затриманих під час акцій протестів у Білорусі. За даними МЗС, 29 грудня посла Білорусі в Україні Валентина Величка запросили на зустріч із першим заступником міністра закордонних справ України Русланом Демченком.

«Українська сторона вкотре висловила глибоке розчарування тим, що досі затримані громадяни України перебувають під арештом і не звільнені з-під варти», – повідомляє прес-служба.

Під час цієї зустрічі Демченко наголосив, що такі дії білоруської сторони не відповідають духу дружності двосторонніх відносин і відзначив необхідність невідкладного звільнення громадян України, оскільки подальше їх перебування під вартою шкодить двостороннім українсько-білоруським відносинам.

Величко запевнив, що негайно доведе до відома офіційного Мінська позицію української сторони, йдеться в повідомленні МЗС.

Суди Мінська засудили близько 600 учасників акції опозиції 19 грудня до адміністративних арештів.
XS
SM
MD
LG