Доступність посилання

ТОП новини

Учасників підприємницького Майдану – під слідство та за ґрати


Київ – Київська міліція заарештовує та викликає на допити учасників податкового Майдану. Їх звинувачують у пошкодженні тротуарної плитки під час встановлення наметового містечка та за перекриття вулиць у листопаді і на початку грудня під час протестів проти ухвалення нового Податкового кодексу. У відповідь організатори протестів 30 грудня самі прийшли до міліції та дали свідчення. Вони говорять про наміри влади дискредитувати та залякати протестувальників, а, крім того, – зашкодити проведенню нової акції протесту, запланованої на 22 січня.

Починаючи із суботи, київська міліція заарештувала щонайменше чотирьох учасників акцій протесту проти Податкового кодексу, які відбувалися у грудні цього року. Про це повідомили Радіо Свобода у Центральному штабі порятунку українських підприємців.

Окрім того, міліція запрошує на допити керівництво об’єднання «Спільна справа» та розшукує очільників Коаліції учасників Помаранчевої революції Сергія Мельниченка, Петра Михайленка та Олександра Місюри. Усім їм інкримінують пошкодження тротуарної плитки на майдані Незалежності та порушення громадського порядку.

Радіо Свобода вдалося зв’язатися із Петром Михайленком. Він називає такі кроки влади політичною розправою.

«Були спроби затримати голову правління Коаліції Сергія Мельниченка за трьома кримінальними справами – про пошкодження комунального майна, перекриття вулиць та хуліганські дії учасників протесту, – говорить його колега. – Коли в лікарні йому робили операцію, міліціонери щодня бували в лікарні, і навіть вилучили історію хвороби Мельниченка. Де він зараз – я не знаю. Немає нічого краще, як влаштувати «новорічні свята», заарештувавши людей тоді, коли медіа практично не працюють. Мені та колегам надійшло стільки викликів на допити та до суду, що можна пічку розтоплювати».

За пошкоджену гранітну плитку судять лише учасників опозиційних протестів?

Інший співорганізатор податкового Майдану, голова об’єднання «Спільна справа» Олександр Данилюк наголошує, що він та його колеги не завдавали шкоди майданові Незалежності, оскільки намети були майном депутатів і ті самі їх встановлювали. Щоб випередити подальші арешти та допити, сьогодні організатори податкового Майдану самі прийшли до міліції давати свідчення, завив Радіо Свобода Олександр Данилюк.

«Ми прийшли самі до слідчого управління МВС, щоб показати, що не переховуємося. Залишили свої імена та адреси. Хочемо, щоб затриманих, які не мають стосунку до організації заходу, які просто туди з’являлися, відпустили. З десятків тисяч учасників правоохоронці обрали тих, хто колись мав проблеми із законом. Бо вони мали стати локомотивом: хочуть спершу посадити їх, а тоді, дискредитувавши наш рух, посадити нас», – прогнозує активіст.

У київській міліції підтверджують запобіжні заходи лише щодо двох учасників протестів, повідомив Радіо Свобода голова її прес-служби Володимир Поліщук. «Керівники Майдану не затримувалися, не мають підписки про невиїзд. Вжито запобіжний захід щодо вже судимих громадянина Г. (його затримано), і щодо громадянина М. (взято підписку про невиїзд)»,– розповідає Поліщук.

Організатори Майдану вирішили … самі прийти на допит

Експерт з питань громадського опору Ігор Луценко вважає, що заради об’єктивності правоохоронці мали б затримати і прихильників Партії регіонів та інших провладних сил, які ставили на Майдані намети та пошкодили його під час передвиборної кампанії 2010 року, за підрахунками Київради – на суму 3 мільйони гривень.

Речник міліції Володимир Поліщук у відповідь каже, що таких позовів правоохоронці не отримували.

«Від міської влади надійшов позов щодо податкового Майдану. Були б позови відносно інших акцій – були б й кримінальні справи».

Незважаючи на проблеми з міліцією, громадські активісти не відмовляються від наміру провести 22 січня чергову акцію протесту проти дій чинної влади. Вони також побоюються, що найбільше нових арештів може припасти саме на свята – з 31 грудня по 7 січня.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG