Доступність посилання

ТОП новини

Львів’яни вірять у другий Майдан – опитування


(архівна фотографія) Антиурядова акція протесту у Львові,20 квітня 2010 року
(архівна фотографія) Антиурядова акція протесту у Львові,20 квітня 2010 року

Львів – Третина львів’ян вірить у другий Майдан, який стихійно може розпочатись у 2011 році. Понад 40% мешканців Львова стверджують, що в державі присутній революційний настрій. Такими є результати останнього опитування львів’ян, проведеного соціологічною групою «Рейтинг». Найбільш радикально сьогодні налаштовані симпатики ВО «Свобода», партій «Батьківщина» та «Фронт змін».

Згідно опитування соціологічної групи «Рейтинг», якщо б вибори у Верховну Раду відбулись наприкінці грудня, то майже 30% голосів львів’ян отримала б партія Олега Тягнибока, більше 16% – Юлії Тимошенко і 12% – Арсенія Яценюка. За останній місяць рейтинг «Батьківщини» зріс майже на три відсотки, а «Фронту змін», навпаки, зменшився, на відсоток. 40% респондентів вважають, що парламентські вибори мають відбутись у березні наступного року, а наполовину менше підтримують вибори у жовтні 2012 року.

У грудні впав рейтинг Юлії Тимошенко як кандидата у президенти і вона на 0,3% поступається Олегу Тягнибоку, якого б львів’яни хотіли бачити українським президентом (19, 5 % ). Серед українських політиків львівський виборець найбільше симпатизує Юлії Тимошенко, Олегові Тягнибокутаі Арсенію Яценюку.

Львів’яни задоволені результатом місцевих виборів і усю відповідальність за справи у місті, на їхню думку, мають нести міський голова і ВО «Свобода», яка отримала більшість у міській раді.

Серед громадян України є революційний потенціал

Щодо співпраці місцевого органу влади з центральною, то 17% опитаних вважають, що мер Львова має підтримувати опозицію і протистояти президентові та уряду. На 13 %, порівняно з опитуванням у березні, стало менше людей, які переконані, що мер має співпрацювати з новою владою виключно в інтересах міста.

Тим часом мер Львова Андрій Садовий, коментуючи Радіо Свобода ситуацію щодо арештів і допитів представників опозиції, заявив:

«У багатьох країнах світу були арешти. Після арештів люди стають або супер популярними, або, якщо є вирок суду, то перебувають у тюрмі. Арешт – це ще не є вирок суду. Давайте ми дамо можливість правоохоронним органам, щоб вони розслідували справи, щоб не було тиску. Мені некоректно це коментувати».

Місцеві політологи, оцінюючи останні опитування групи «Рейтинг», наголошують, що настрої не лише мешканців Західної України, але й Сходу тривожні і є революційний потенціал. Адже життя людей стає дедалі скрутніше і невдоволення діями влади зростатимуть, передусім на Донеччині, прогнозують експерти.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG