Доступність посилання

ТОП новини

Вирок Ходорковському – «удар по владі закону» – Human Rights Watch


Росія знову наразилася на критику після оголошення нового вироку опонентові Кремля і колишньому нафтовому магнатові Михайлу Ходорковському.

Базована у США група Human Rights Watch назвала сьогодні вирок у справі Ходорковського «ударом по владі закону в Росії».

Раніше стала відома реакція США, ЄС та урядів кількох європейських країн.

Держдепартамент висловив стурбованість «твердженнями про серйозні процесуальні порушення і ймовірне використання правової системи для досягнення неналежних цілей».

Координатор зовнішньої політики ЄС Катрін Аштон заявила, що Євросоюз сподівається на дотримання Росією її міжнародних зобов’язань у галузі дотримання прав людини і верховенства права. За її словами, представники ЄС порушуватимуть це питання в розмовах із російськими урядовцями.

Канцлер Німеччини, яка є одним з найбільших торгових партнерів Росії, сказала, що розчарована рішенням суду. У Анґели Меркель склалося враження, що «політичні мотиви» могли зіграти роль у вироку Ходорковському і Лебедєву.

Англія і Франція також висловили стурбованість із цього приводу.

Ходорковського і його бізнес-партнера Платона Лебедєва засудили вчора на 13,5 років ув’язнення, звинувативши в розкраданні нафти і відмиванні грошей. Із урахуванням уже відбутого під вартою вони проведуть у в’язниці ще шість років.

Це вже другий кримінальний вирок Ходорковському і Лебедєву. Раніше їх уже засудили на 8 років ув’язнення за звинуваченнями в інших фінансових зловживаннях, зокрема, несплаті податків.
XS
SM
MD
LG