Доступність посилання

ТОП новини

Росія відкидає критику вироку Ходорковському


Росія сьогодні різко скритикувала іноземну критику вироку колишнім співвласникам російської нафтової компанії «ЮКОС» Михайлові Ходорковському і Платонові Лебедєву, засуджених до 14 років ув’язнення вже в другій кримінальній справі.

Як заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, цей вирок виніс незалежний російський суд, і на його рішення не має впливати критика, що лунає за кордоном.

За його словами, російська судова система абсолютно незалежна від позицій будь-яких іноземних держав.

Вирок викликав різку критику на адресу Росії з боку правозахисників, іноземних держав та міжнародних об’єднань, які вважають його політично мотивованим.

Адвокати Ходорковського і Лебедєва вже сьогодні оскаржили вчорашній вирок, бо з відведеного законом на оскарження 10-денного терміну після сьогоднішнього дня наступні 9 будуть у Росії вихідними.

Учора суд у Москві, який раніше визнав Ходорковського і Лебедєва винними в другій кримінальній справі про викрадення нафти і легалізацію незаконних прибутків, виніс їм вирок у 14 років ув’язнення.

До 13,5 років вироку в нинішній справі додали півроку, ще не відбуті за вироком у першій кримінальній справі проти підприємців, за яким їх раніше визнали винними в інших фінансових зловживаннях, зокрема, в несплаті податків. Тоді їх уже засуджували на 8 років ув’язнення.

Термін рахуватиметься від часу першого арешту підприємців у 2003 році й закінчиться в 2017-му.
XS
SM
MD
LG