Доступність посилання

ТОП новини

Єгипет вживає заходів до коптського Різдва після нападу на церкву


У Єгипті сьогодні запроваджують посилені заходи безпеки напередодні «східного» Різдва, яке єгипетські християни-копти святкують 7 січня.

У поліції скасовані відпустки для керівного складу, на летовищах і в портах посилюють нагляд і встановлюють нові пункти контролю.

Заходи запроваджені після нападу на християнський храм новорічної ночі. Внаслідок вибуху біля церкви в місті Александрії в час новорічної молитви загинула 21 людина.

Відповідальності за напад ніхто на себе не взяв. Влада говорить про «іноземну руку», що стоїть за цими подіями.

Вибух порівнюють зі схожим нападом на християнський храм у Багдаді в Іраку два місяці тому, який здійснило іракське угруповання, пов’язане з терористичною мережею «Аль-Каїда».

Копти, нащадки давніх єгиптян, які зберегли свою ідентичність посеред єгипетських арабів завдяки християнській вірі, становлять переважну більшість християн у Єгипті і переважно належать до Коптської православної церкви. Це одна з так званих давньосхідних церков, які відокремилися від основної течії християнства ще до її розпаду на православних і католиків. Ця церква користується юліанським літургійним календарем і вшановує Різдво 7 січня за новим стилем.

Християни становлять, за різними оцінками, від 5 до 10 відсотків населення переважно мусульманського Єгипту.
XS
SM
MD
LG