Доступність посилання

ТОП новини

США критикують задум продовжити повноваження Назарбаєва


Сполучені Штати засудили сьогодні зусилля, яких докладають у Казахстані для проведення референдуму про продовження повноважень президента країни Нурсултана Назарбаєва на 8 років без виборів.

Як мовиться в заяві посольства США в Казахстані, Сполучені Штати вважають, що такий референдум, який замінив би гарантовані Конституцією вибори, «став би відступом демократії».

Влада США вважає за життєво важливе, щоб влада і громадяни Казахстану дотримувалися своїх міжнародних зобов’язань, заявило посольство.

Наприкінці грудня в Казахстані створили ініціативну групу для збирання підписів за проведення загальнонаціонального референдуму, який мав би на меті продовжити повноваження президента Нурсултана Назарбаєва до 2020 року.

Протягом лічених днів цю ініціативу схвалила Центральна виборча комісія Казахстану і підтримав парламент країни.

Ініціатори мають зібрати на підтримку проведення референдуму 200 тисяч підписів, тим часом повідомляють, що нині, менш як через 2 тижні від створення ініціативної групи, вже зібрані понад 2 мільйони підписів.

Нинішній президентський термін Назарбаєва спливає 2012 року.

70-річний Нурсултан Назарбаєв став президентом Казахстану ще перед розпадом Радянського Союзу, в 1990-му, а до того два роки керував Казахською РСР як перший секретар ЦК Комуністичної партії Казахстану. Відтоді він незмінно очолює державу, кілька разів переобравшись і одного разу продовживши свої повноваження без виборів через референдум. Він має спеціальні статуси «першого президента» і «лідера нації», які дають йому право обиратися на голову держави необмежену кількість термінів.
XS
SM
MD
LG