Доступність посилання

ТОП новини

Інструменталізація історії задля політичних цілей триває – Василь Расевич


Львів – Сьогодні в Україні запущений руйнівний механізм використання історії для політичних цілей. Так вважає історик Василь Расевич. Кожен регіон України відстоює свою історичну правду, а це призводить до розколу країни. Науковці, а не політики, мають досліджувати, вивчати, аналізувати події історичного минулого, наголошує історик.

Львівська, Івано-Франківська, Тернопільські області, де перемогу на місцевих виборах здобуло ВО «Свобода» і ця політична сила взяла на себе відповідальність за ситуацію у регіонах, сьогодні перетворюється на націоналістичний анклав. Цей термін уже вживається місцевими політиками, а насправді це спланований спосіб позбавити Галичину реального впливу на всю Україну, маргіналізувати частину держави, каже історик Василь Расевич.

Науковець наголошує, що єдиного історичного канону для України не може бути. І цього не хочуть бачити як націоналісти, так і комуністи. Історики мусять вивчати колективну історичну пам’ять, одна з яких формувалась у західному регіоні, друга – у східному.

«Якщо колективну історичну пам’ять можна змінити, то вона буде змінюватися десятиліттями, але не указами президента, не на мітингах, а поступово, – зазначає Василь Расевич. – Вшанування радянських героїв і націоналістичних є симетричне і воно є руйнівне. Відбувається класичний варіант інструменталізації історії для політичних цілей. Мені видається, що ті політики, які нічого не означають, не здатні творити щось стратегічне, сьогодні прикриваються історичними героями і не думають про майбутнє. Це план маргіналізації трьох областей Галичини, перетворення на націоналістичний анклав. Це буде відрубаний шматок, де проводитимуть мітинги і звучатимуть радикальні заяви, але на суспільство вони не матимуть жодного впливу».

В українському суспільстві спостерігається природна реакція на дії влади

Олег Тягнибок каже в інтерв’ю Радіо Свобода, що владі не вдасться маргіналізувати три галицькі області. Оскільки більшість виборців проголосувала за представників націоналістичних, патріотичних сил, які сьогодні демонструють своє вміння спільно працювати і свою боротьбу з нинішньою владою.

В Україні спостерігається природна реакція суспільства на ті кроки, які чинить влада щодо української свідомості, мови, культури. Відтак є перші прояви національної і соціальної революцій. Підрив невідомими особами пам’ятника Сталіну у Запоріжжі, офісу Партії регіонів у Києві, пофарбований у кольори українського прапора бюст Леніна на Донеччині – це уже відповідь суспільства владі, зазначив Олег Тягнибок, хоча він припускає, що це може бути й свідома провокація влади для формування негативного іміджу української опозиції. Він переконаний, що намагання влади відродити комунізм в Україні, маніпулювання історичною пам’яттю лише спричинить невдоволення в українському суспільстві.

Мітинг з нагоди 102 - річниці від дня народження провідника ОУН Степана Бандери 1 січня у Львові був доволі масовий за останні роки, вирізнявся радикальними промовами. Однак уже сьомий рік Львівська обласна рада не спроможна добудувати пам’ятник українському героєві. Більшість депутатів, а це саме представники патріотичних сил, не підтримали ініціативу одного з колег добудувати цей пам’ятник не за бюджетні гроші, а за власні кошти заможних обранців.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG