Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура почитала інтернет і кваліфікувала підрив Сталіна як теракт


Прокуратура Запорізької області перекваліфікувала підрив пам’ятника Сталінові на території Запорізького обкому КПУ як терористичний акт, вчинений за попередньою змовою групою осіб, який заподіяв значну майнову шкоду, повідомили сьогодні в Генеральній прокуратурі.

Проведення досудового слідства у цій кримінальній справі відтак доручили слідчому відділові обласного Управління Служби безпеки України, мовиться в повідомленні.

Прокуратура взяла до уваги поширене в інтернеті повідомлення, в якому мовиться, що відповідальність за здійснення вибуху взяла на себе організація «Рух Першого Січня». Ця досі не відома організація заявила, що підірвала пам’ятник Сталінові «на честь 102-ї річниці з дня народження Провідника українського народу Степана Бандери», що відзначалася якраз 1 січня.

Заява також стверджує, що це тільки перша акція «знищення ворогів української нації». «Нашими наступними цілями стануть антиукраїнські чиновники, поліцаї та бандити з «СБУ», прокурори та судді, які переслідують українських патріотів. Ми знищимо на нашій святій українській землі всіх сіоністів та їхні погані синагоги, їм не буде пощади!» – мовиться, зокрема, в заяві невідомих.

Відтак аналіз матеріалів кримінальної справи засвідчив, що вибух створював небезпеку для життя та здоров’я людини, заподіяв значну майнову шкоду, був вчинений із метою порушення громадської безпеки та залякування населення, заявила прес-служба ГПУ.

Згадана заява, як виглядає, вперше з’явилася 1 січня на одному з російських націонал-соціалістичних сайтів українською мовою. По тому її тиражували інші сайти й засоби інформації.

Оглядачі припускають, що підрив пам’ятника Сталінові в Запоріжжі може бути провокацією, яка має на меті влаштувати тиск на національно орієнтовані сили в Україні.

Спершу, відразу після вибуху, 31 грудня, кримінальну справу порушували за статтею про умисне знищення або пошкодження майна шляхом підриву.
XS
SM
MD
LG