Доступність посилання

ТОП новини

Львівська облрада просить оголосити консула Росії нон-грата


Львівська обласна рада ухвалила сьогодні звернення до Міністерства закордонних справ України з проханням оголосити генерального консула Росії у Львові Євгена Гузєєва персоною нон-грата.

Депутати також пропонують МЗС позбавити консула дипломатичного статусу в Україні і звернутися до МЗС Росії з вимогою негайно відкликати його.

Як мовиться у зверненні, дипломат Гузєєв у численних виступах чи інтерв’ю «фактично заперечив історичне існування української нації, української мови та української церкви».

«Довільно оперуючи цитатами з літературних творів та пропагандистських передмов до історичної літератури, виданої в радянські часи, Гузєєв не сприяв порозумінню й налагодженню добросусідських взаємин, а фактично розпалює міжнаціональну ворожнечу та намагається ускладнити політичні стосунки двох держав і народів», – заявили, зокрема, депутати.

У зверненні також згадано про «чергову антиукраїнську істерію» прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна, який, «усупереч історичним фактам, заявив про якусь особливу місію росіян під час Другої світової війни». Тож депутати вимагають від МЗС також терміново дати офіційну відповідь на слова Путіна, що СРСР переміг би в «Великій вітчизняній війні», і якби в його складі не було України.

Євген Гузєєв, у свою чергу, висловлювався на кшталт того, що українську мову принесли в Західну Україну більшовики зі Сходу України чи що українську державу створили австрійці, щоб відокремити український народ від російського.
XS
SM
MD
LG