Доступність посилання

ТОП новини

Тернопільська міськрада закликає Президента припинити тиск на УПЦ КП


Тернопільська міська рада звернулася до Президента Віктора Януковича з закликом забезпечити дотримання Конституції, скасувати всі преференції для Української православної церкви (Московського патріархату) і припинити дискримінацію Української православної церкви Київського патріархату.

В оприлюдненій сьогодні заяві з приводу тиску влади на українську церкву, ухваленій учора, депутати висловили глибоку стурбованість ситуацією в Україні, що склалася в міжконфесійному питанні.

Після міжконфесійного протистояння початку 1990-х та мирного співіснування та співпраці останніх років зараз в Україні розгортається державний курс знищення УПЦ Київського патріархату та надання всіх прав та привілеїв у церковному житті та державно-церковних стосунках Московському патріархатові та його структурам в Україні, мовиться в заяві.

Депутати звертають увагу, зокрема, на те, що на духовенство церков УПЦ Київського патріархату здійснюється тиск з метою змусити священиків та навіть архиєреїв перейти в юрисдикцію УПЦ (МП), а прибічники Московського патріарха Кирила руками української державної влади тиснуть на жертводавців та будівничих храмів Київського патріархату, змушуючи тих передати новозбудовані церковні споруди проросійській церкві.

На думку авторів заяви, «якщо висловлюватися простіше – влада змушує громади та священиків зраджувати Українську церкву та йти в підніжки до Москви».

Сьогодні ж прес-служба Президента повідомила, що Віктор Янукович у день Різдва 7 січня молитиметься в Свято-Успенській Почаївській лаврі на Волині, яку використовує УПЦ (Московського патріархату) і що на заходи Президента в лаврі проводять акредитацію журналістів.

Попередні Президенти України на великі релігійні свята відвідували храми різних конфесій, а не лише однієї.
XS
SM
MD
LG