Доступність посилання

ТОП новини

Янукович припустився ляпсусів у привітанні з Різдвом


Київ – Більшість православних християн, українські греко-католики та частина протестантів відзначають Різдво Христове. Президент України Віктор Янукович також взяв участь у святкових заходах. Він відвідав богослужіння Української православної церкви Московського патріархату та кілька разів привітав українців. Утім, Янукович зміг знайти добрі слова лише для частини віруючих громадян України, які святкують Різдво саме 7 січня.

Віктор Янукович з нагоди Різдва Христового відвідав Свято-Успенську Почаївську лавру на Тернопільщині, що підпорядкована Московському патріархатові. Глава держави взяв участь у літургії у Свято-Успенському соборі, помолився у Храмі Преподобного Іова Почаївського та в Троїцькому соборі й уже вкотре привітав громадян України.

Утім, звертався Віктор Янукович лише до православних християн. Так само лише православних Президент України привітав і напередодні у своєму офіційному телевізійному звернені.

«Дорогі мої сестри і брати! Я щасливий, що в ці хвилини ми разом – весь православний світ», – сказав Янукович.

У Почаївській Лаврі Віктор Янукович повторив сентенцію про «весь православний світ».

Не всі православні церкви відзначають Різдво у січні – експерт

Український Президент не зміг привітати не лише усіх громадян України чи всіх християн, а й навіть усіх православних, зазначає публіцист Сергій Грабовський.

«Далеко не всі православні церкви відзначають саме в цей час Різдво Христове. Більшість церков відзначає саме 25 грудня. Більшість церков, хоч і меншість самих православних вірних. Забута частина українських громадян, вони, таким чином, ніби громадяни другого сорту. А Вселенський патріарх Константинопольський, таким чином, виключений з числа православних світу. Тому, видається, що тут вийшло, м’яко кажучи, незручно», – зауважив Грабовський.

Президент часто забуває про своїх співвітчизників – священик

7 січня Різдво Христове відзначають кілька протестантських конфесій, а також греко-католики, яких не менше як 5 мільйонів, нагадав Сергій Грабовський.

Українська греко-католицька церква офіційно не відреагувала на слова Президента. Водночас греко-католицький священик отець Михайло вважає, що різдвяне привітання Віктора Януковича могло образити багатьох людей.

«Наш Президент часто забуває й про інші категорії своїх співвітчизників, не лише про віруючих. Такі моменти трапляються в його висловлюваннях, в діях. Це образливо. Що стосується греко-католиків, то такого було багато. Такі дії не сприяють миру і злагоді у суспільстві. Президент мав би бути центром миру і злагоди. Можливо, він цього не розуміє, можливо, його хтось веде до цього», – припустив отець Михайло.

Водночас отець Михайло відзначив, що у будь-якому разі свято народження Христа та почуття віруючих, пов’язані із ним, набагато більш значущі, ніж політика.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG