Доступність посилання

ТОП новини

Янукович уважно слухав єврокомісара і розповідав йому про «гріхи» опозиції


Штефан Філе
Штефан Філе

Київ – Під час візиту до України єврокомісар із розширення та сусідства Штефан Філе зустрівся з Президентом Віктором Януковичем, Прем’єр-міністром Миколою Азаровим, міністром закордонних справ Костянтином Грищенком, головою парламентського комітету з питань європейської інтеграції Борисом Тарасюком та лідером найбільшої опозиційної політичної сили Юлією Тимошенко. Зрештою єврокомісар запевнив, що нинішній рік може стати надзвичайно важливим для відносин між Україною та ЄС. Утім, українські влада та опозиція розійшлися у припущеннях щодо можливих змін у цих відносинах.

Україна має намір у 2011 році завершити переговори з ЄС щодо угоди про асоціацію, включаючи створення зони вільної торгівлі. Про це заявив прем'єр Микола Азаров під час зустрічі з європейським комісаром з питань розширення та сусідства Штефаном Філе.

Ще одним пріоритетним завданням для України є виконання плану дій щодо лібералізації візового режиму, повідомив після зустрічі з єврокомісаром міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

А Президент Віктор Янукович підчас зустрічі зі Штефаном Філе зазначив, що українська влада усвідомлює неможливість проведення економічних реформ без реформи політичної системи і повідомив, що заради цього в Україні нині напрацьовується нове виборче законодавство.

Утім, сам єврокомісар у розмові з лідером опозиційної партії «Батьківщина» Юлією Тимошенко заявив, що наближення України до ЄС залежить від дотримання принципів демократії, верховенства права та прав людини.

Філе поділяє враження про вибіркову юстицію в Україні

Адже нині у країнах Європи політики не приховують, що події в Україні дають підстави говорити, про виникнення загроз для демократії. Утім, міжнародні відносини не мають ґрунтуватися на самих лише враженнях, відзначив Штефан Філе.

«Якщо йдеться про враження, то я дійсно його поділяю. Я порушував це питання під час зустрічей зі своїми співрозмовниками, зокрема із Президентом України ми приділили цьому питанню багато часу. Президент уважно слухав, я, зі свого боку, також уважно слухав, що говорив Президент, коли він пояснював, що не йдеться про вибіркову юстицію у цьому випадку. Що буде, коли вже не йтиметься про враження або сприйняття, то я не хотів би зараз говорити про цю проблему», – зазначив єврокомісар.

Опозицію переслідують лише за порушення законів – МЗС

Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко також запевнив єврокомісара, що численні факти кримінального переслідування опозиційних політиків не мають стосунку до політичної боротьби.

«Найкращий спосіб уникнути будь-яких проблем із правоохоронними органами – це не порушувати закони. Як тоді, коли ти перебуваєш в уряді, так і тоді, коли ти перебуваєш поза урядом. Я гадаю, що це один із тих основних принципів, на яких базується відповідальна демократія. Ми ставимо як суспільство завдання, щоб європейські норми дотримання законодавства поділялися всіма», – зауважив глава МЗС.

Поведінка влади ускладнює стосунки з ЄС – Тарасюк

А голова парламентського комітету з питань європейської інтеграції, народний депутат від НУНС Борис Тарасюк після зустрічі зі Штефаном Філе зміг говорити про те, що буде, коли враження європейських політиків щодо утисків демократії в Україні перетвориться на переконання.

«Якщо влада не змінить своєї поведінки, своїх політики та практики, то це може призвести до ускладнень у взаєминах із Європейським Союзом, це може призвести до відтермінування підписання угоди про асоціацію, яка, цілком закономірно, може бути готова до підписання вже у цьому році. Нинішня влада, на жаль, попри декларацію про європейську інтеграцію все робить для того, щоб діяти всупереч європейським цінностям і стандартам», – зауважив Тарасюк.

Утім, доки цього не сталося, Брюссель сподівається на завершення до літа переговорів про створення зони вільної торгівлі з Україною, заявив єврокомісар із питань розширення та сусідства Штефан Філе.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG