Доступність посилання

ТОП новини

Припинити задобрювання режиму Лукашенка закликає ЄС дочка заарештованого


Єва Некляєва, дочка Володимира Некляєва
Єва Некляєва, дочка Володимира Некляєва

Прага – Дочка заарештованого білоруського кандидата на президента закликає європейські уряди скинути «рожеві окуляри» і подивитися реально на режим Олександра Лукашенка в Білорусі. Єва Некляєва, дочка Володимира Некляєва, говорить, що зараз політичним ув’язненим, і серед них її батькові, йдеться про життя.

Єва Некляєва – молода тендітна білявка, в очах якої тремтить сум і тривога. Ïї батька, кандидата на президента Білорусі, відомого поета і письменника Володимира Некляєва, у день виборів побила поліція, а коли він потрапив у лікарню з численними пораненнями, по нього прийшли невідомі. Дружина Некляєва каже, що оскільки він не міг іти сам, його кинули на лікарняну ковдру і волокли коридорами лікарні. Протягом тижня про нього взагалі не було жодних вістей. І близькі побоювалися, що його вже немає в живих.

За словами дочки, побоювання були недаремні, бо в тюрмі Некляєву, немолодому вже чоловіку, відмовляють у медичній допомозі. Від високого тиску він уже кілька разів втрачав свідомість. «Ми намагаємося домогтися, щоб його поклали в лікарню, бо ми дійсно боїмося за його життя. Не про свободу, про життя», – наголосила Єва Некляєва в інтерв’ю Радіо Свобода у Празі.

Єва Некляєва

x
Єва Некляєва
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00
До Чехії вона приїхала разом із групою білоруських опозиційних політиків, які шукають підтримки у Європі. Вона вже зустрічалася з представниками уряду Литви та Польщі, на черзі урядовці Німеччини та зустрічі у Брюсселі, столиці Європейського Союзу. Вона закликає європейців звернути увагу на те, що сказали спостерігачі, що вибори були сфальсифіковані, і припинити політику задобрювання режиму Лукашенка через те, що Білорусь – важлива транзитна країна для поставок російського газу до Європи.

Що відповість Європа?

«Я вже не хочу висловлюватися дипломатично. Я втомилася від того, що поважні аналітики говорять, що для Європи, для Заходу, важко вжити якихось серйозних заходів через економічну ситуацію. До біса цю «реальну політику»! Ми тут говоримо про людські життя!» – наголошує Єва Некляєва.

Вона зазначає, що в Польщі, яка вже скасувала плату за національні довгострокові візи для білорусів «на знак солідарності», планують організувати конференцію в лютому, на якій вирішуватимуть, як допомогти розгромленій білоруській опозиції. Серед заходів – відновлення заборони на в’їзд для білоруських високопосадовців, які пов’язані з придушенням опозиції.

У 2006 році ЄС уже забороняв в’їзд на територію співдружності для президента Лукашенка та 40 урядовців після попередніх президентських виборів, які також позначилися фальсифікаціями та придушенням опозиції. Пізніше ЄС скасував заборону, а режим Лукашенка випустив усіх політичних в’язнів.

Нині ж репресії тільки поширюються. Після арешту понад 600 осіб, що брали участь в акціях протесту в день виборів 19 грудня, обшуки та арешти в таборі опозиції тривають. Закриваються опозиційні та просто незалежні видання. Останнім із таких була брестська газета «Борісовскіє новості».

На думку Єви Некляєвої, Олександр Лукашенко почувається невпевненим, а тому демонструє надмірну силу. «Гадаю, що така реакція пояснюється тим, що президент Лукашенко, як кожний диктатор, вірить, що народ його любить, а тут він отримав докази, що люди в Білорусі хочуть, щоб він пішов», – наголошує вона.

За офіційними даними, Лукашенко отримав на виборах 80% голосів. Опозиція стверджує, що без фальсифікацій він міг набрати не більше від 37%.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG