Доступність посилання

ТОП новини

Ситуацію в Білорусі обговорили в Європарламенті


У Брюсселі в середу відбулось безпрецедентне спеціальне засідання комітету Європейського парламенту з закордонних справ, присвячене ситуації в Білорусі.

У засіданні брали участь також члени підкомітету з прав людини, делегація Європарламенту зі зв’язків із Білоруссю і делегація Парламентської асамблеї «Східного партнерства».

До Брюсселя прибули представники білоруської демократичної опозиції, в тому числі лауреат премії Андрія Сахарова «За свободу думки» за 2006 року Олександр Мілінкевич, який закликав Євросоюз чинити на офіційний Мінськ «дуже прицільний, дуже конкретний і дуже жорсткий тиск».

Разом із тим, на його думку, треба розрізняти дві Білорусі: з одного боку – тоталітарну владу, яка чинить репресії, а з іншої – громадян.

Голова Європейського парламенту Єжи Бузек сьогодні закликав владу Білорусі звільнити усіх затриманих під час акції опозиції в день президентських виборів у країні. Він заявив про необхідність посилити тиск щодо офіційного Мінська через масові порушення під час виборів і жорстке придушення протестів.

Єврокомісар із розширення та сусідства Штефан Філе заявив, що «наші вимоги до Мінська цілком чіткі: влада Білорусі повинна негайно звільнити заарештованих і негайно відмовитися від переслідування демократичних сил, якщо вони хочуть уникнути санкцій. Мова йде про звільнення упродовж найближчих годин чи днів, а не тижнів».
XS
SM
MD
LG