Доступність посилання

ТОП новини

45-хвилинний запис обшуку КДБ Білорусі в квартирі опозиціонера


Прага – Упродовж тижнів, що минули після суперечливих президентських виборів у Білорусі 19 грудня та сильних протестів опозиції в Мінську, працівники Комітету державної безпеки здійснили низку обшуків у житлах багатьох журналістів і активістів опозиції. Непомітно увімкнутий записувальний пристрій упродовж 45 хвилин фіксував всі звукові деталі «господарювання» працівники КДБ у помешканні одного з активістів білоруської опозиції.

Хтось мав сміливість у хаті Андрія Шаренди в Бресті і все ж натиснув на кнопку запису, коли група офіцерів КДБ переступила поріг його помешкання вранці 10 січня, розмахуючи ордером на обшук.

Те, що відбувалося далі, зафіксоване на 45-хвилинному звуковому файлі: «Пропонуємо вам добровільно віддати предмети, матеріали, які мають значення для цієї кримінальної справи... таким чином ви від підпису ордеру на обшук відмовилися і ваша квартира тепер буде обшукана. Передайте тепер нам ваші мобільні телефони, камери, фотоапарати. Вони будуть долучені до матеріалів кримінальної справи в карний розшук».

КДБ Білорусі здійснило після 25-тисячної демонстрації протесту опозиції у Мінську сотні обшуків у житлах опозиції і людей, хоча б якось пов’язаних з цими подіями 19 грудня.

Андрій Шаренда, молодий активіст з Бреста, працював у штабі Віталія Римашевського, одного з семи кандидатів на президента на минулих виборах. Римашевський, як і низка інших політиків опозиції, був кинутий владою президента Лукашенка за ґрати. Шаренда, який також брав участь в демонстрації 19 грудня, уник арешту, але не обшуку КДБ.

На 45-хвилинному запису перебігу обшуку зафіксована низка обурливих для демократичного світу деталей дій агентів охранки Лукашенка. Особливо цікавий діалог дружини Шаренди, Поліни Шаренди-Панасюк, з офіцером КДБ Білорусі, де вона сварить таємну поліцію за страх перед Лукашенком і за те, що вони не в змозі навіть заарештувати головного фальсифікатора виборів 19 грудня, «Луку», бо бояться втратити свої місця.

Повністю цей файл розміщений на інтернет-сайті білоруської редакції Радіо Свобода і викликає великий інтерес у відвідувачів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG