Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ радить не розглядати законопроект про мови – Яворівський


Організація з безпеки і співпраці в Європі рекомендує українській владі утриматися від розгляду законопроекту про мови в його нинішньому вигляді та висловлює сподівання, що її оцінку та рекомендації врахує Верховна Рада. Про це заявив народний депутат фракції «БЮТ-«Батьківщина» Володимир Яворівський.

За його словами, на адресу керівництва українського парламенту надійшов лист від ОБСЄ з висновком щодо закону про мови.

«Чомусь Володимир Литвин не розголошує цього листа. Але нам вдалося роздобути його через посольства», – повідомив депутат.

Яворівський стверджує, що у своєму висновку ОБСЄ звертає увагу на те, що законопроект про мови майже виключно зосереджений на захисті та просуванні російської мови та не передбачає належного захисту мов менш численних національних меншин. Крім того, цей законопроект може мати потенційний негативний вплив на позицію та використання державної мови.

«Таким чином шовіністичному, антиукраїнському котлу в Україні завдано удару з боку одного з найвищих європейських інститутів», – заявив Яворівський.

Законопроект «Про мови» внесли торік на розгляд Верховної Ради народні депутати Олександр Єфремов (Партія регіонів), Петро Симоненко (КПУ) і Сергій Гриневецький (блок Литвина).

Інститут політичних і етнонаціональних досліджень імені Кураса Національної академії наук України негативно оцінив цей проект закону.

Раніше негативну оцінку документа дали наукова рада Національного університету «Києво-Могилянська академія», Інститут української мови НАНУ та Інститут мовознавства імені Потебні.
XS
SM
MD
LG