Доступність посилання

ТОП новини

У ПЕН-Клубі засуджують «цькування» Марії Матіос


Український центр Міжнародного ПЕН-Клубу висловив у п’ятницю рішучий протест проти, як висловилася організація, «будь-яких спроб вилучати з обігу плоди письменницької праці».

«Спроба зробити це у випадку Марії Матіос викликає ганебні для влади асоціації і є ляпасом усім, хто цінує творче слово й письменницьку працю», – заявили письменники.

Автори заяви наголошують, що обстоюють право письменниці Марії Матіос і кожного іншого письменника висловлювати будь-які переконання й погляди, крім тих, що пропагують насильство та розпалюють ворожнечу, «у притаманній майстрові образній системі» – право, надане, зокрема, Конституцією України.

Як мовиться в заяві, «нинішня українська влада знову дозволила собі зазіхнути на саму серцевину демократичного устрою – свободу слова й творчого самовираження».

Це зазіхання «несумісне з принципами, що лежать в основі цивілізованого ладу», вважають автори.

Український центр Міжнародного ПЕН-Клубу заявив, що застерігає нинішню українську владу: саме на неї «лягає відповідальність за те, що в Україні ведеться наступ на територію свободи».

«Нагадуємо: перемоги влади над письменниками завжди виявляються пірровими та безславними», – мовиться в заяві.

Днями міліція повідомила, що депутат від Компартії Петро Цибенко звернувся до Генеральної прокуратури з депутатським запитом щодо «правової оцінки висловлюванням, які допускає авторка (Марія Матіос) у тексті своєї книги «Вирвані сторінки з автобіографії» у бік меморіальних пам’ятників радянським воїнам».

«Генеральна прокуратура надала доручення відповідним територіальним підрозділам МВС провести перевірку викладених у запиті фактів, а зібрані матеріали направити до Генеральної прокуратури», – сказано у міліцейському повідомленні.

Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов заявив у п’ятницю, що в справі Марії Матіос «ні про які переслідування не йдеться».
XS
SM
MD
LG