Доступність посилання

ТОП новини

Справу з Бібліотекою української літератури в Москві залагодять – посол


Ситуація навколо Бібліотеки української літератури у Москві буде остаточно врегульована найближчим часом, заявив у неділю агентству «УНІАН» посол України в Росії Володимир Єльченко.

За його словами, вважати так є всі підстави, серед яких і поновлення роботи бібліотеки, і результати останніх контактів працівників посольства і особисто посла України з керівництвом МЗС та інших державних установ Росії.

Представники російської влади висловлюють «налаштованість всіляко сприяти нормальному функціонуванню бібліотеки як важливого елементу політики, спрямованої на задоволення культурно-гуманітарних потреб українців, які мешкають або відвідують столицю Росії, а також, у більш широкому контексті, як невід’ємної складової двостороннього українсько-російського гуманітарного співробітництва в дусі стратегічного партнерства двох держав», заявив посол.

Він також додав, що на доручення міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка посольство України у Росії продовжуватиме тісний діалог із російськими органами влади, щоб забезпечити підтримку діяльності бібліотеки як важливого осередку української культури міста Москви.

У суботу агентство навело слова директора Бібліотеки української літератури в Москві Наталії Шаріної, яка заявила, що в п’ятницю в закладі провели вже третій обшук, у перебігу якого вилучили комп’ютерні сервери бібліотеки, а один із працівників міліції штовхнув її так, що вона впала на підлогу.

Наприкінці минулого року в Бібліотеці української літератури в Москві, яка є установою влади столиці Росії, вже провели два обшуки. Той самий відділ боротьби з екстремізмом МВС Росії, який працював і цього разу, тоді, зокрема, вилучив із бібліотеки понад 50 книжок для проведення психолого-лінгвістичної експертизи, шукаючи в ній «екстремістську літературу».

Тоді Наталія Шаріна заявляла, що бібліотеку «опечатали і закрили». Пізніше з’ясувалося, що бібліотека лише на час зимових свят на вказівку управління культури Центрального адміністративного округу Москви тимчасово зупинила роботу читального та абонементного залів, щоб «не створювати незручностей» для читачів бібліотеки, поки тривають її перевірки.

12 січня, після закінчення періоду новорічно-різдвяних свят у Росії, бібліотека поновила роботу в повному обсязі.

Водночас директор бібліотеки заявила тоді, що кримінальну справу за фактом розповсюдження екстремістської літератури в бібліотеці не закрили.

По тому міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявляв, що Бібліотеку української літератури ніхто не закривав, а з неї дійсно було вилучено декілька книжок, які вивчають на предмет дотримання російського законодавства, яке, за словами міністра, «забороняє розповсюдження націоналістичних ідей».
XS
SM
MD
LG