Доступність посилання

ТОП новини

«А той третій празник – Святе Водохреще»


Львів – Богоявленням сьогодні завершується Різдвяний цикл свят у греко-католиків і православних. Традиційно у Львові на площі Ринок нині представники усіх релігійних конфесій освячуватимуть воду, як символ очищення і єднання. Йорданській воді приписують чудодійну силу, і люди зберігають її увесь рік.

Попри те, що 19 січня не є державним вихідним, у Галичині не працює більшість приватних підприємств. У церквах, у містах і селах, людно.

Господнє Богоявлення – Хрещення Ісуса в ріці Йордан – власне, у цьому таїнстві виявляється божественність Христа. Назва свята означає празник усіх святих Богоявлень Ісуса. Згідно з Євангелієм, під час Хрещення Христа об’явилась Пресвята Трійця.

Лише двічі на рік – у Навечір’я Богоявлення і у день самого свята Хрещення – у греко-католицьких і православних церквах священики проводять Велике освячення води. Вважається, що на неї сходить благодать Святого Духа, і вода вбирає усі божественні сили. Тому християни вірять, що йорданська вода допомагає, зцілює і очищує душу й тіло.

Вірить у це співачка й дослідниця мистецького об’єднання «Майстерня пісні» Олена Костюк.

«Цю воду ми зберігаємо протягом усього року у скляній посудині. Вона направду не псується. Використовуємо її від хвороб, даємо дитині. Співається про йорданську воду і у щедрівках. «На Йордані вода чиста, Там купала Діва Христа». Люди віддавна вірили у її сили. Щедрівки і колядки дуже схожі під час трьох свят», – розповіла митець.

Давні колядки та щедрівки завершать Різдвяні свята

Олена Костюк разом з іншими учасниками мистецького об’єднання «Майстерня пісні» цей різдвяний цикл свят завершує театральним дійством «По Рождеству» і давніми різдвяними наспівами, ірмосом, що вийшов із церковного обряду в Україні протягом останніх трьох століть. Ці давні наспіви митці знайшли у рукописах XVI століття, що зберігаються у львівській бібліотеці імені Стефаника.

Саме давня українська пісня, коляда-щедрівка – ці архаїчні тексти духовних різдвяних наспівів створюють образ тайни Різдва, наголошує співачка і акторка Наталка Половинка.

І своїм співом вони й завершать свята, каже вона: «Головний акцент на найдавніших наших колядах і щедрівках. А це із Закарпаття, Полісся, Галичини, Рівненської області, Центральної України. Ми побудували нашу програму завершення Різдва на дуже давніх піснях, ще таких ми не співали. В основному вони одноголосі, дуже радісні і сприяють родженню життя».
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG