Доступність посилання

ТОП новини

Організації українців Росії вимагають від російської влади припинити тиск


Правління Об’єднання українців Росії і Федеральної національно-культурної автономії українців Росії констатують, що останнім часом ситуація навколо українських громадських інституцій у Росії «вкрай ускладнилась».

Показником цього є ухвалене Верховним судом Росії рішення про ліквідацію Федеральної національно-культурної автономії українців Росії – однієї з двох загальноросійських українських організацій, юридичне переслідування другої такої організації – Об’єднання українців Росії, та події у Бібліотеці української літератури в Москві, мовиться у спільній заяві цих організацій, оприлюдненій сьогодні на сайті Об’єднання.

Відтак вони звертаються до органів влади Росії з вимогою припинити тиск на українські організації цієї країни.

Вони також звернулися до Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Міністерства закордонних справ України, Світового конгресу українців, Української всесвітньої координаційної ради, світової та української громадськості з проханням допомогти українській громаді Росії у відстоюванні своїх прав та свобод.

Як мовиться в заяві, зі слів міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова випливає, що органи державної влади цієї країни «взяли курс на зачистку організованого українського руху в країні, підміну його знову створеними псевдоукраїнськими організаціями».

У цьому зв’язку, заявили організації українців у Росії, вельми дивною виглядає вчорашня заява представника Міністерства закордонних справ України Олега Волошина, що «МЗС України вже працює над тим, щоб допомогти українській громаді в Росії створити нову всеросійську впливову й ефективну громадську організацію, яка б захищала культурно-освітні та інші права етнічних українців, які є громадянами Росії».

Ніяких консультацій з представниками організацій українців Росії ніхто не проводив, а «втручання працівників МЗС України в організаційне життя українців-громадян Російської Федерації в такій формі є вкрай недоцільним і може призвести до небажаних наслідків», наголошено в заяві.

У документі також нагадано, що рішення про ліквідацію Федеральної національно-культурної автономії українців Росії не набуло законної сили і нині оскаржується.

На сайті Організації українців Росії також оприлюднена позовна заява про ліквідацію цієї організації Міністерства юстиції Росії до Верховного суду цієї країни. Як підставу міністерство називає цілу низку юридичних порушень. Водночас у наведених на сайті запереченнях відповідача доводиться, що порушення (неправильне формулювання у статуті) існує лише одне, яке не може бути підставою для ліквідації організації і буде виправлене на її найближчому з’їзді.
XS
SM
MD
LG