Доступність посилання

ТОП новини

Українські архіви в чеських музеях (огляд культурних подій в Європі)


Сьогодні в культурному огляді Відень, Прага і Мадрид. Музей національної писемності в Празі збагачує свої експозиції унікальними літературними архівами, а в багатьох європейських містах шириться мода на літературні й мистецькі кав’ярні. Сьогодні також всесвітньо відомий тенор Пласідо Домінґо відзначає 70. На його батьківщині - свято.

Українські архіви в празькому літературному музеї

Один з найвідоміших культурних ареалів чеської столиці називається Страгов. Назва ймовірно походить від слова «сторожити» – чеською «strážit». Тут розташований великий архітектурний комплекс колишнього монастиря і бібліотеки, які оточує розлогий, відомий своїми трояндовими галявинами, садово-парковий ансамбль.

Від 1952 року в приміщеннях монастиря розташовується один з найцікавіших музеїв Праги – літературний. Його остання виставка присвячена найбільшому чеському поету-романтикові Карелу Гінеку Масі й його відомій поемі «Máj». Поему, до речі, українською переклав поет Юрій Дараган. Виставка створена на базі найновіших архівів, відкритих у музеї. «Страговський музей – унікальне джерело знань про чеську й інші європейські літератури», – говорить працівник музей Ружена Гаманова.

«Найбільшою нашою збіркою є літературний архів, у якому зберігаються матеріали, що розповідають про історію чеської літератури від середини 18 століття до сучасності. Наша збірка – це архіви понад двох з половиною тисячі відомих письменників, поетів, літераторів, таких, наприклад, як Ян Неруда, Божена Нємцова, Врхліцький», – розповіла вона.

Серед важливих архівів у празькому музеї – українські літературні архіви, де зберігаються рукописи наукових праць і листування Михайла Грушевського, Августина Волошина, Василя Короліва-Старого, Олександра Колесси та багатьох інших.

Літературні кав’ярні Європи

Останні події свідчать, що Європою шириться мода на літературні кав’ярні. Тон задає Відень, можливо, тому, що саме в австрійській столиці відкрилась одна з перших кав’ярень в Європі.

До події причетний уродженець Львівщини Юрій Кульчицький – учасник битви з турками за Відень 1683 року. Тоді він як трофей захопив у супротивника кілька мішків із невідомим зерном і виробив з нього напій, який швидко завоював смаки віденців. Перша віденська кав’ярня називалась «Двір під блакитною пляшкою», в ній і нині з вдячністю згадують українця Юрія Кульчицького. Пам’ятник у Відні так і зображає українського героя – з горнятком кави в одній руці й кавником – у другій.

Каву – духмяний теплий напій, якій додає сили, особливо полюбили митці. Це напій, який додає натхнення і творчої енергії, – свідчать художники Ґустав Клімт та Еґон Шіле, композитор Франц Легар чи архітектор Отто Ваґнер, які при каві любили творити. У Відні вони мали свою улюблену кав’ярню – «Cafe Museum».

Нарешті після тривалої реконструкції «Cafe Museum» відрилось і для задоволення мистецьких смаків виглядає таким, яким було в час своїх уславлених відвідувачів.

У Празі вам покажуть найвідомішу кубістичну кав’ярню «U Černé Matky Boží», де збирались архітектори, чи затишне, із сецесійним інтер’єром театральне кафе «Slavia». Якщо вам пощастить, можете там за газетою і горнятком кави зустріти першого чеського президента Вацлава Гавела.

Мода на літературні й мистецькі кав’ярні швидко шириться Європою, особливо багато їх відкривається в книгарнях, галереях і музеях.

Пласідо Домінґо - 70

Іще про один ювілей. Рівно 70 років тому, 21 січня 1941 року, у Мадриді народився хлопчик, якому дали ім’я Хосе Пласідо Домінґо Ембіль.

А коли йому виповнилося 8 років, родина переїхала до Мексики, де Пласідо розпочав музичну освіту. А вже у 18 дебютував на сцені театру міста Ґвадалахара.

Нині ім’я співака, який володіє сильним драматичним тенором, – синонім високої вокальної майстерності й працьовитості, окраса оперних сцен світу.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG