Доступність посилання

ТОП новини

Ющенка знову допитали у справі про його отруєння


Київ – Екс-президент Віктор Ющенко готовий надати кров для проведення нової експертизи в рамках розслідування справи про його отруєння. Про це він заявив журналістам у п’ятницю після допиту, в якості потерпілого, в Генпрокуратурі. Це був перший допит колишнього глави держави після завершення каденції та після зміни слідчої групи у цій справі. Тим часом, експерти вважають, що судові перспективи цієї справи виглядають сумнівно.

Віктор Ющенко готовий до нових експертиз у справі про своє отруєння. При цьому він відзначив що готовий надати навіть наявну в нього пробу своєї крові зразка 2005 року для проведення її аналізу. Про це він сказав журналістам після дачі показань слідчому Генеральної прокуратури в справі про його отруєння. При цьому колишній президент не уточнив, де зберігається зазначена проба крові. Також Віктор Ющенко висловив сумніви щодо доцільності такої експертизи.

«Я готовий на проведення будь-якої нової експертизи, щоб ця експертиза проводилася в українських і міжнародних лабораторіях, щоб можна було порівняти. Повторної експертизи бути не може, тому що піддати експертизі кров 2005 року неможливо. Якщо мова йде про нову експертизу, потрібно пояснити суспільству, що сталося з першою експертизою, хто винен, якщо там щось порушено, якщо там якісь злочинці були», – наголосив екс-Президент.

Москаль каже, що слідчі працювали на Банковій

Справу про отруєння кандидата на Президента Віктора Ющенка було порушено ще наприкінці 2004 року. Проте більше ніж за шість років слідство так і не спромоглося знайти винних в отруєнні. А питання щодо аналізу крові періодично порушується з 2005 року.

В якості підозрюваних називали колишнього першого заступника голови СБУ Володимира Сацюка, на дачі в якого Ющенко вечеряв перед тим, як йому стало погано, та колишнього соратника Віктора Ющенка – депутата-нашоукраїнця Давида Жванію. Утім, слідство у справі так і не було завершено. А після президентських виборів слідчу групу Галини Климович було змінено.

«Та ніяких судових експертиз у цієї справи немає! – стверджує перший заступник голови парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією депутат-нашоукраїнець Геннадій Москаль (був радником глави МВС та захищав у цій справі Давида Жванію). – Климович та її група – це була не група Генпрокуратури, а філія Секретаріату Президента, який фінансував цю групу, забезпечував броньованими машинами з «мигалками» і охороною… У них була лише одна версія: отруєння сталося на дачі в Сацюка і це зробив Жванія».

Ющенко каже, що не знає, чи винен Луценко

Наприкінці минулого року Генеральний прокурор Віктор Пшонка припустив, що отруєння Віктора Ющенка взагалі могло й не бути. За його словами, щоб остаточно у всьому розібратися, потрібні повторні зразки крові. Адже в процесі попереднього відбору, зберігання і транспортування результатів аналізів пробірки із зразками не були належним чином опечатані.

Зараз у справі про отруєння Віктора Ющенка є лише один затриманий – це колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Його звинувачують у тому, що він всупереч закону санкціонував оперативно-розшукові заходи у цій справі. Коментуючи ситуацію, Віктор Ющенко зазначив, що не знає, чи справді Юрій Луценко у цій справі порушив закон.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG