Доступність посилання

ТОП новини

Я не буду більше гратися в політоб’єднання під вождя – Костенко


Юрій Костенко, парламентарій, голова Української народної партії, заявив в ефірі Радіо Свобода, що він «готовий сідати і з Ющенком, і з Кириленком, і з Матвієнком, і з Гриценком, і говорити про формат політичної правої сили, де кожен із них знайде своє місце і свої впливи».

За словами політика, «це буде не проект під вождя чергового, а це буде проект під українську політичну силу і українську політичну команду, яка здатна змінити в Україні політику на користь національного інтересу. От в цих діалогах чи в цих перемовинах – я завжди попереду. А в перемовинах під вождя, під те, щоб пройти у Верховну Раду, а потім робити політику, якою всі незадоволені, як це було, демократична більшість прем’єра Тимошенко і Президента Ющенка – я більше у такі політичні об’єднання не хочу гратися».

За словами Костенка, «в Європі об’єднуються близькі за ідеологією і програми, і політичні сили. І творять або лівоцентристську більшість, або правоцентристську більшість. Одна працює на інтереси економіки, друга – на підвищення соціальних стандартів. В Україні звикли об’єднуватися під вождя, так як навчив Владімір Ілліч Лєнін. А об’єднання під вождя ніколи не дозволяє реалізувати політичну програму».

Костенко вважає, що «в українській політиці домінував завжди лівий популізм, праві ніколи не мали більшості за всі роки незалежності. І не було ніколи правої політики, яка працює на інтереси, в першу чергу, національного товаровиробника і, власне кажучи, на національний український інтерес».

Торкаючись питання про об’єднання опозиції, Костенко заявив, що «в сьогоднішніх умовах політична структуризація – це об’єктивний процес. І вона має вивести на принципово інший рівень конкурентоспроможності ідеологічних політичних сил. Українська народна партія вже багато років не тільки говорить про об’єднання, але й ініціює об’єднавчі процеси».

«Я нагадаю, що виборчий блок Віктора Ющенка 2002 року багато в чому вдався лише, завдячуючи роботі Української народної партії, бо це була найбільша на той час права політична сила і наша правоцентристська ідеологія стала основою виборчої програми Віктора Ющенка. Сьогоднішні наші заяви щодо необхідності укрупнення політичних партій через механізм об’єднання, хоча це не передбачено Законом «Про політичні партії», обумовлена необхідністю повернення у державну українську політику правих ідей і правих рецептів виходу з кризи», – сказав політик.

Костенко вважає, що «Партія регіонів немає ідеології, зате має потужний корпоративний інтерес, який їх об’єднав і призвів до появи в Україні політичної команди, яка сьогодні отримала найбільші владні повноваження за всю історію незалежної України. І протидіяти цьому сьогодні не спроможний ніхто: ні БЮТ з її розмитою ідеологією і популізмом, ні «Свобода» зі своїм правим популізмом, але відсутністю економічних рецептів, як змінювати життя на краще».

XS
SM
MD
LG